Foto: DELFI

Ugunsdrošības uzraudzības inspektori ķīmiskajā rūpnīcā "Biolars" iepriekš atklājuši ugunsdrošības normu pārkāpumus un uzdevuši uzņēmumam tos novērst, apstiprināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ņemot vērā to, ka "Biolars" ir valsts nozīmes un rūpniecisko avāriju riska objekts, tajā regulāri tiek veiktas pārbaudes. 2011.gada novembrī ķīmiskajā rūpnīcā tika veikta ugunsdrošības kompleksā pārbaude, kādu veic ne retāk kā reizi trīs gados, un 2012.gada decembrī tika veikta ugunsdrošības kontrolpārbaude par kompleksajā pārbaudē konstatēto pārkāpumu novēršanu. Par pārbaudes rezultātiem tika noformēts pārbaudes akts, kurā tika norādīti konstatētie pārkāpumi. Kādi tieši tie bija, VUGD neatklāj.

Kā aģentūrai LETA skaidroja VUGD preses pārstāve Marita Masule, saskaņā ar 2005.gada 19.jūlija Ministru kabineta noteikumiem, par rūpniecisko avāriju riska novērtēšanas kārtību un riska samazināšanas pasākumiem ir atbildīgs Valsts vides dienests, kas pēc rūpnieciskās avārijas izveido un vada rūpnieciskās avārijas izvērtēšanas komisiju, kuras sastāvā iekļauj valsts institūciju pārstāvjus, tajā skaitā arī VUGD.

Minētā komisija vāc informāciju un izvērtē rūpniecisko avāriju, lai izpētītu tās tehniskos un tehnoloģiskos cēloņus un apstākļus, kā arī objekta drošības sistēmas problēmas, kas varēja ietekmēt šādas avārijas rašanos. Pamatojoties uz rūpnieciskās avārijas izvērtēšanas materiāliem, komisija izvērtē avārijas apstākļus, cēloņus un sekas, kā arī rūpnieciskās avārijas seku radīto risku cilvēkiem vai videi.

Komisijas uzdevums ir arī sagatavot rakstisku atzinumu par notikušo rūpniecisko avāriju un ieteikumus vai norādījumus par turpmāk veicamajiem pasākumiem, lai samazinātu avārijas ilglaicīgo ietekmi uz cilvēkiem un vidi un novērstu līdzīgas rūpnieciskās avārijas, pastāstīja Masule. Patlaban rūpnīcā "Biolars" notikušā ugunsgrēka izcelšanās iemeslus, apstākļus un tā radītos zaudējumus izmeklē Valsts policija.

Uzņēmumā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, ka pagaidām vēl nav aplēsti ugunsgrēka dēļ radušies zaudējumi, kā arī nav skaidrs, kad degušajā cehā varētu tikt atjaunota ražošana. "Biolars" vadība pieļauj, ka ugunsgrēka cēlonis varētu būt elektrības statiskais lādiņš, taču tas esot tikai pieņēmums. Tāpat uzņēmumā vēl nav noskaidrots, kādas tieši ķīmiskās vielas ugunsgrēkā ir degušas, vienīgi esot Vides dienesta akts par to, ka piesārņojums apkārtējai videi nav radīts.

VUGD pārstāve atzina, ka šādās rūpnīcās preventīvi ir nepieciešams pievērst lielāku uzmanību darbinieku apmācībai un treniņam, jo ugunsgrēka likvidēšana ir atkarīga no pirmās reaģēšanas jeb no tā, cik labi darbinieki būs tam sagatavoti, kā viņi rīkosies.

Jautāta par to, kā ugunsdzēsējiem, veicot dzēšanas darbus, bija iespējams saindēties ar ķimikāliju dūmiem, Masule skaidroja, ka jebkura ugunsgrēka laikā izdalās degšanas produkti, tāpēc, atrodoties objekta tuvumā, cilvēks var saindēties ar dūmiem pat tad, ja ugunsgrēks nav saistīts ar ķīmiju. Konkrētajā gadījumā ugunsdzēsēji jau bija saelpojušies dūmus līdz brīdim, kad tika uzvilktas elpošanas maskas. Tālāk, strādājot pie palielinātās slodzes, viņi sajuta ķīmisko vielu koncentrācijas iedarbību, skaidroja VUGD pārstāve.

Viņa piebilda, ka arī gadījumos, kad izcēlies ugunsgrēks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, no tās tiek evakuēti cilvēki, lai nenotiktu saindēšanās ar dūmiem. "Lielākā daļa no cilvēkiem, kuri ir cietuši ugunsgrēkos, ir tieši saindējušies ar dūmiem," skaidroja Masule.

Kā ziņots, naktī uz pirmdienu aizdegās SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars" ražošanas ēkas telpas 3000 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cieta kāda privātpersona - 41 gadu veca sieviete, kura guva plašus apdegumus un tika nogādāta slimnīcā, kā arī četri ugunsdzēsēji, kuri saelpojās degšanas produktus.

SIA "Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars" ir viens no lielākajiem ķīmijas uzņēmumiem Baltijā. Uzņēmums ražo dažādus smalkās organiskās sintēzes ķīmiskos produktus, laku un krāsu materiālu pusproduktus, gatavos laku un krāsu materiālus, auto un sadzīves ķīmiju un metāla taru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!