Krimināllietu par austrumu robežas būvi izmeklēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).
KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļā apstiprināja, ka birojs ar Ģenerālprokuratūras starpniecību no Valsts policijas saņēmis tālākai izmeklēšanai krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu austrumu robežas izbūvē. Krimināllieta tika ierosināta pēc Valsts kontroles (VK) atzinuma.

KNAB no prokuratūras lietas materiālus saņēma pirms nedēļas.

Plašākus komentārus KNAB nesniedz.

Aprīļa sākumā Valsts policijas Izziņas pārvalde pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma nosūtīt atpakaļ vērtēšanai Iekšlietu ministrijai (IeM) VK atzinumu par austrumu robežas izbūvi ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 317.panta 1.daļas. Šādu lēmumu policija pieņēma, izvērtējot VK atzinumu, kurā norādīts uz dienesta pilnvaru pārsniegšanu no IeM amatpersonu puses saistībā ar vairākiem austrumu robežbūves objektiem.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors iesniegtos materiālus atdeva atpakaļ ministrijai, jo prokuratūrai neesot bijis pamata iesniegtos materiālus vērtēt, - piemēram, VK kolēģijas lēmums vēl nav stājies spēkā.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis ("Jaunais laiks") marta beigās nolēma lūgt Ģenerālprokuratūru vērtēt atsevišķu amatpersonu iespējamo kriminālatbildību.

Gulbis iepriekš informēja, ka Ģenerālprokuratūrai tiks lūgts vērtēt IeM austrumu robežas atjaunošanas bijušās projektu vadības nodaļas vadītāja vietas izpildītājas Ilgas Kuņicinas un IeM valsts sekretāra vietnieka Viktora Elkšņa iespējamo kriminālatbildību.

Gulbis iepriekš sacīja, ka tās personas, kuras netiks sauktas pie kriminālatbildības saistībā ar VK atzinumā konstatētajiem pārkāpumiem, tiks sauktas pie disciplināratbildības. Gulbis cer, ka no vainīgajām personām varēs prasīt arī reālu zaudējumu piedziņu.

Ģenerālprokuratūrai tika lūgts vērtēt ne tikai konkrētu amatpersonu rīcību, bet arī visu VK atzinumā sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!