Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par iespējamo korupciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) – birojam ir aizdomas, ka divas amatpersonas ņēmušas kukuļus, lai izsniegtu vairākiem ārvalstu pilsoņiem - uzņēmumu darbiniekiem termiņuzturēšanas atļaujas.

KNAB informēja, ka biroja rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka divas PMLP amatpersonas no vairāku privātu komercsabiedrību darbiniekiem, iespējams, ir pieņēmušas kukuļus, lai nodrošinātu termiņuzturēšanās atļauju un personas apliecību izsniegšanu dažādu valstu pilsoņiem.

Izmeklēšanā ir noskaidroti vairāki gadījumi šī gada vasarā, kad PMLP amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, par pretlikumīgu atlīdzību ir nodrošinājušas paātrinātu jautājuma izskatīšanu un labvēlīgu lēmumu izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas ārvalstu pilsoņiem.

KNAB izmeklētājs atzina divas PMLP amatpersonas par aizdomās turētiem kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, savukārt divus kādas komercsabiedrības pārstāvjus KNAB atzina par aizdomas turētiem kukuļdošanā, kas izdarīta atkārtoti.

Aizdomās turētām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā PMLP amatpersonām – arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pēc sākotnējās pārbaudes veikšanas noliedz nelikumības uzturēšanās atļauju izsniegšanā, taču apstākļu sīkākai noskaidrošanai ir ierosināta dienesta pārbaude.

To iecerēts pabeigt līdz 13. oktobrim, žurnālistiem pavēstīja PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze. "Pašreizējā sākotnējā pārbaude ļauj secināt, ka aizdomas par to, ka notikusi kāda pretlikumīga lēmumu pieņemšana, nav apstiprinājušās," teica Roze.

Viens no darbiniekiem, par kuriem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veic izmeklēšanu, ir klientu apkalpošanas speciālists, bet otra pienākumos ietilpa lēmumu sagatavošana par uzturēšanās atļauju. Patlaban abām personām uzdots veikt citus pienākumus, taču viņi joprojām turpina strādāt PMLP.

"Tā ir dienesta pārbaude par konkrētām personu lietām. KNAB ir norādījis dažas lietas, kurās varētu būt kādas pretlikumīgas darbības, un mēs pārbaudām šīs lietas," klāstīja Roze, taču piebilda, ka vismaz pagaidām nav pamata teikt, ka atļaujas izsniegtas pretlikumīgi.

Taču galīgos secinājumus varēs pateikt pēc dienesta pārbaudes beigām oktobra vidū.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozolvskis (RP) bija savlaicīgi informēts par iespējamiem divu PLMP darbinieku noziedzīgiem nodarījumiem un lūdza PLMP vadībai nekavējoties ierosināt dienesta pārbaudi un nodrošināt efektīvu sadarbību ar KNAB, lai šo gadījumu pēc iespējas ātrāk izmeklētu, portālu ”Delfi” informēja ministra padomniece Daiga Holma.

Sākotnējā pārbaudē PLMP neatklāja nelikumības uzturēšanās atļauju izsniegšanā, tomēr ministrs ir lūdzis PLMP vadībai izvērtēt šo situāciju un nodrošināt iespējamo korupcijas risku novēršanu. Tāpat ministrs ir pārliecināts - ja arī aizdomas apstiprināsies, tas visticamāk ir individuāls gadījums, nevis sistēma, norādīja Holma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!