Foto: PantherMedia/Scanpix
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Rīgas tiesas apgabala prokuratūru lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret trim Valsts policijas (VP) amatpersonām saistībā dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un aptuveni 10 000 latu izkrāpšanu no VP budžeta, portālu "Delfi" informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka divas atbildīgās VP amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, pieļāvušas situāciju, ka 2010.gada oktobrī VP dienestā pieņemta trešā amatpersona, kura policijas iecirknī nav strādājusi un nav pildījusi amata aprakstā paredzētos pienākumus un tā pretlikumīgi saņēmusi atalgojumu.

Līdz ar to ilgstošā laikaposmā policijas iecirknī gan aizņemta vakanta amata vieta, bet darba slodze sadalīta uz pārējām policijas iecirkņa amatpersonām un tā apgrūtināts policijas iecirkņa darbs un radīts ievērojams kaitējums VP prestižam.

KNAB arī uzskata, ka VP reģiona pārvaldes Personāla vadības nodaļas vadītājs un iecirkņa priekšnieks, izmantojot savu dienesta stāvokli, ar savām darbībām ir veicinājuši un atbalstījuši 9428 latu izkrāpšanu no VP budžeta.

Turklāt KNAB atklājis, ka persona tikusi pieņemta darbā VP, izmantojot viltotu valsts valodas prasmes apliecību.

KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības divas VP amatpersonas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu un vienu personu – par krāpšanu un viltota dokumenta izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, KNAB no 2012.gada aprīlī ierosinātās krimināllietas par kukuļa došanu izmeklēšanas iestādes amatpersonai atsevišķi izdalījis šo procesu un nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!