Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) amatpersonām un trim komercsabiedrībām saistībā ar korupciju uzturēšanās atļauju izsniegšanā.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka Ģenerālprokuratūrai nosūtīti 2012. gada septembrī uzsāktā kriminālprocesa materiāli, lūdzot arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Izmeklēšanā KNAB noskaidrojis, ka viena PMLP amatpersona pieprasījusi, un pēc iepriekšējas vienošanās ar otru PMLP amatpersonu abas personas vairākkārt pieņēmušas kukuļus kopumā 620 latu apmērā par izdarītām darbībām vai pieļautu bezdarbību sešu ārvalstu pilsoņu interesēs.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka PMLP amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākos gadījumos, iespējams, nodrošināja labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar ārvalstu pilsoņu uzturēšanos Latvijā, pieņemot par to kukuļus no komercsabiedrību pārstāvjiem.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka divas fiziskās personas, būdamas kādas juridiskās personas – komercsabiedrības - pārstāvji, vairākkārt nodevuši kukuļus PMLP amatpersonai. Kukuļi doti par darbībām citu personu interesēs, nodrošinot paātrinātu jautājuma izskatīšanu un, iespējams, neveicot likumā noteiktās pārbaudes par termiņuzturēšanās atļaujas un personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) izsniegšanu ārvalstu pilsoņiem, kuri vienlaikus ir arī šīs komercsabiedrības darbinieki.

KNAB izmeklētājs uzsācis arī procesu pret šo juridisko personu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības abas aizdomās turētās PMLP amatpersonas par kukuļņemšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, viena uzņēmuma divus pārstāvjus – par kukuļdošanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, bet otra uzņēmuma pārstāvi – par kukuļdošanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka PMLP pārbaudīja šo lietu, un pēc sākotnējās pārbaudes noliedza nelikumības uzturēšanās atļauju izsniegšanā. Taču apstākļu noskaidrošanai tomēr ierosināja dienesta pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!