Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus, ierosinot saukt pie kriminālatbildības divus Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes (VID FPP) Iekšējās drošības daļas izmeklētājus par kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā arī par izvairīšanās no nodokļu nomaksas lielā apmērā atbalstīšanu, portālu “Delfi” informēja KNAB.

KNAB informē, ka izmeklēšanas materiāli liecina, ka FPP amatpersonas ir rīkojušās pretēji sava dienesta – FPP interesēm. Amatpersonas nevis atklāja plānotās noziedzīgās darbības, bet gan veica darbības, lai kāda persona varētu tās īstenot un lai VID un FPP būtu grūtāk tās konstatēt un atklāt.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka VID FPP amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, laika posmā no 2008.gada septembra līdz novembrim sniegušas atbalstu noziedzīgām darbībām, lai persona varētu iegūt skaidru naudu no finanšu līdzekļu apgrozījuma uzņēmumos, nemaksājot par to nodokļus. KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka FPP amatpersonas atbalstījušas noziedzīgu darbību shēmu izstrādi, šim nolūkam bez tiesiska pamata iegūstot nepieciešamo informāciju no VID datu bāzēm un sniedzot padomus noziedzīgo darbību slēpšanai.

FPP izmeklētāji pieņēmuši kukuli 6 800 latu apmērā, lai viņi kā VID FPP amatpersonas neveiktu savus pienākumus un nodrošinātu, ka arī citi VID un FPP darbinieki neveic pārbaudes par konkrētiem uzņēmumiem.

Aizdomās par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu abi FPP izmeklētāji tika aizturēti pagājušā gada 14.novembrī. Patlaban abām amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. aizliegums ieņemt noteiktus amatus.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret abām aizdomās turētajām FPP amatpersonām par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, proti, kukuļņemšanu pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta trešās daļas, kā arī dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā pēc KL 318.panta otrās daļas un par izvairīšanās no nodokļu nomaksas lielā apmērā atbalstīšanu pēc KL218.panta otrās daļas un KL20.panta ceturtās daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!