Foto: AFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien veicis kratīšanu īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Rīgas Tirdzniecības ostas pārstāvis, advokāts Jānis Rozenbergs sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja, ka ostā  trešdienas rītā ap pulksten 9 sākta kratīšana, kura varētu turpināties līdz pat naktij. Kratīšana sākta jauna kriminālprocesa ietveros, kas pret Lembergu, Šķēli un Šleseru sākta par virkni dažādu noziegumu, tostarp kukuļošanu, naudas atmazgāšanu un citiem amatpersonu noziegumiem.

Kratīšanā ostā KNAB meklējot dokumentus, kas saistīti tirdzniecības ostu un dažādiem ārzonu uzņēmumiem, kuros patieso īpašumu guvēji varētu būt Lembergs, Šķēle un Šlesers.  Rozenbergs, komentējot notikušo, pauda, ka viņam ka ostas pārstāvim šķiet, ka notiekošais saistām ar tuvējām prezidenta vēlēšanām. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien veica kratīšanu Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic", taču uzņēmums nekādus komentārus par notiekošo nesniegs, teikts lidsabiedrības paziņojumā medijiem.

Kratīšanas laikā aviokompānijas prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks atradās ārpus Latvijas un bija ceļā uz Briseli, kur Eiropas Aviokompāniju asociācijas ietvaros tiksies ar aviokompāniju vadītājiem, lai diskutētu par Īslandes vulkāna ietekmi uz nozari.

Neoficiāli zināms, ka kratīšana notikusi arī saistībā ar a/s "Diena".

Tomēr a/s "Diena" redakcijas darbinieki nav manījuši nekādas KNAB aktivitātes ēkā, atzīstot, ka uzņēmuma vadības telpas atrodas citā stāvā, tāpēc par tur notiekošo redakcija var arī neko nezināt. Vairāki redakcijas darbinieki pieļāvuši, ka tiek pētīts "Dienas" pārdošanas darījums. A/s "Diena" īpašniekam Viesturam Koziolam trešdien bija plānota obligāta klātbūtne redakcijā, uz ko viņš neesot ieradies.

Savukārt AS "Diena" izdevniecības "Dienas Mediji" galvenais redaktors Guntis Bojārs portālam "Delfi" apgalvoja, ka ne laikrakstā "Diena", ne AS "Diena" kratīšanas "nenotiek un nav notikušas". Bojārs gan atzina, ka Koziolu trešdien nav saticis, tomēr viņš nevarēja apstiprināt, vai Koziolam bija jāierodas redakcijā. Ar pašu Koziolu visas trešdienas laikā portālam "Delfi" neizdevās sazināties.

Savukārt portāls nra.lv vēl uzzinājis, ka starp uzņēmumiem ir arī Šķēlem piederošais konsultāciju uzņēmums SIA UVK, un izsaka minējumu, ka šīs KNAB aktivitātes saistītas ar to "[KNAB priekšnieka vietniece] Juta Strīķe nolēmusi pilnībā izmantot pēdējās dienas KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājas amatā". Portālā ventasbalss.lv minēts:"Ventspils mēra Aivara Lemberga īpašumā pašlaik notiek KNAB sankcionēta kratīšana, bet pēcpusdienā tā tiks veikta arī pilsētas domē. Šobrīd nav skaidrs, vai mērs ir arestēts, vai tikai ir pieaicināts piedalīties šai procedūrā. Lemberga darba kabineta durvis ir aizzīmogotas, tās apsargā kāds vīrietis".

Jau kopš 2006.gada publiski ticis runāts par tā dēvēto trīs oligarhu kopējām interesēm Rīgas brīvostā. Ar ietekmīgajiem uzņēmējiem saistīti uzņēmumi saimnieko gan ostas stividorbiznesā, gan no ostas robežām izslēgtajā "Jaunrīgas attīstības uzņēmuma" (JAU) apsaimniekotajā teritorijā Andrejsalā, kurā pirms krīzes tika plānoti vērienīgi nekustamā īpašuma attīstības projekti.

Pēc "Lursoft" datiem pašlaik 100% JAU pieder Norvēģijā reģistrētajam uzņēmumam "Portpro". Savukārt JAU valdē un padomē ir pa trim cilvēkiem, kuri, visticamāk, varētu pārstāvēt trīs patiesos dalībniekus. Valdi veido Edīte Balode, Mārtiņš Pevko un Lita Vēvere. Padomi - Ilze Širina, Tormuds Stēne - Johansens un Jānis Leimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!