Rīgas apgabaltiesa piektdien Andreju Varčenko, Daini Zlaugotni un Agri Briedi atzina par vainīgiem apsūdzībās par tehnisko palīglīdzekļu jeb protēžu un ortožu izgatavošanai paredzēto valsts līdzekļu izkrāpšanu un nelikumīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu un piesprieda viņiem naudas sodus.
Varčenko un Zlaugotnim tiesa piesprieda naudas sodu 110 minimālo mēnešalgu jeb 13 200 latu apmērā bez mantas konfiskācijas, bet Briedim - naudas sodu 80 minimālo mēnešalgu jeb 9 600 latu apmērā bez mantas konfiskācijas, informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Tiesas debatēs prokurors pieprasīja Varčenko un Zlaugotnim piemērot naudas sodus 100 minimālo mēnešalgu apjomā un mantas konfiskāciju, bet Briedim - naudas sodu 80 minimālo mēnešalgu apjomā ar mantas konfiskāciju. Lietā netika veikta pierādījumu pārbaude, jo apsūdzētie atzina savu vainu.

Apsūdzībā ir 318 epizodes, bet nodarītie zaudējumi - 70 477 lati. Apsūdzības uzrādītas par nodarījumiem, kas pastrādāti no 2002.gada aprīļa līdz 2004.gada maijam.

Saskaņā ar apsūdzību "Orto pluss" amatpersonas Labklājības ministrijas pārraudzībā esošajā Tehnisko palīglīdzekļu centrā iesniedza fiktīvu līgumu kopijas, pārskatus, citus dokumentus ar nepatiesām ziņām un pieprasīja atmaksāt izdevumus, kas it kā radušies, izgatavojot tehniskos palīglīdzekļus. Pārskatos uzrādītas personas, kurām šie palīglīdzekļi netika izsniegti un nemaz nebija nepieciešami.

Apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par krāpšanu lielā apjomā un pēc 195.panta 2.daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā, ja to izdarījusi personu grupa. Par šādiem noziegumiem likums paredz sodu - brīvības atņemšanu no pieciem līdz 13 gadiem.

Sākotnēji firma pilnībā noliedza krāpšanos ar protēzēm.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs bija 1973.gadā dzimušais Briedis, bet valdes locekļi - 1978.gadā dzimušais Varčenko un 1972.gadā dzimušais Zlaugotnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!