Balvu rajona Kubuļu pagasta 328.vēlēšanu iecirkņa komisijas locekle, kura bija prokuratūrai ziņojusi, ka 9.Saeimas vēlēšanās tikuši viltoti vēlēšanu dokumenti, atzinusi, ka šajā pašā vēlēšanu iecirknī pēc urnu atvēršanas daži komisijas locekļi 19.vēlēšanu sarakstā ievilkuši papildu plusiņus, svētdien vēstīja Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) vakara ziņās.
Intervijā LNT vēlēšanu iecirkņa komisijas locekle atzina, ka vēlēšanu naktī Kubuļu pagasta vēlēšanu iecirknī dokumentu viltošana nav bijis vienīgais pārkāpums, jo uzreiz pēc urnu atvēršanas daži no vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļiem 19.biļetenā, kas vēlēšanu dienā bija apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK kandidātu saraksts, ievilkuši papildus krustus.

"Nezinu vai tagad to varēs pierādīt, jo esmu vienīgā no vēlēšanu komisijas loceklēm, kas atzinās dokumenta viltošanas gadījumā, pārējie šo faktu noliedz, tad arī noliegs to, ka 19.vēlēšanu sarakstam pēc urnu atvēršanas tika vilkti klāt plusiņi", intervijā sacīja vēlēšanu iecirkņa komisijas locekle.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars pēc LNT ieraksta noskatīšanās sacīja, ka šī atzīšanās liek domāt, ka ir noticis jau cits kriminālsodāms pārkāpums, kuru noteikti izvērtēšot.

Savukārt kā liecina CVK informācija, tad kopumā Kubuļos nodotas 794 derīgas vēlēšanu zīmes un vislielāko atbalstu saņēmusi tieši apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 48,76%, Zaļo un zemnieku savienība - 13,43%, Tautas partija - 13,31%, "Jaunais laiks" - 6,22% un "Saskaņas centrs" - 4,98%.

Jau ziņots, ka lieta par pārkāpumiem Balvu rajona Kubuļu pagasta 328.vēlēšanu iecirknī tiks nosūtīta Latgales tiesas apgabala prokuratūrai.

Kā iepriekš skaidroja Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aleksandrs Sorokins, lieta tiks nosūtīta apgabala prokuratūrai, jo saskaņā ar Kriminālprocesa likumu tā ir piekritīga apgabaltiesai.

Līdz šim lietas pārraudzību veica Balvu rajona prokuratūra, kas sākusi kriminālprocesu par vēlēšanu dokumentu viltošanu 328.vēlēšanu iecirknī.

Kā iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras Preses centra pārstāve Dzintra Vītoliņa, prokuratūrā pēc Cimdara ieteikuma vērsusies viena no Kubuļu pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklēm, kura ziņojusi, ka 9.Saeimas vēlēšanās Balvu rajona Kubuļu pagasta 328.vēlēšanu iecirknī varētu būt tikuši viltoti vēlēšanu dokumenti.

Sazinoties ar Balvu rajona prokuratūru, noskaidrots, ka, veicot izmeklēšanu, Balvu rajona prokuratūra ir guvusi apstiprinājumu, ka viena no Kubuļu pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklēm ir balsotāju sarakstos ierakstījusi piecus viņai zināmus vēlētājus, kas patiesībā vēlēšanu iecirknī nav balsojuši, jo vēlēšanu dienā atradušies ārzemēs.

Kā ziņots, pastāv iespēja, ka CVK varētu anulēt balsošanas rezultātus Balvu rajona Kubuļu pagasta 328.vēlēšanu iecirknī, ja atklāsies, ka balsotāju sarakstos ierakstīts ievērojams skaits vēlētāju, kuri patiesībā vēlēšanu iecirknī nav balsojuši, preses konferencē sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars apgalvo, ka 794 balsojumu anulēšana nemainīs partiju mandātu sadalījumu Latgalē, bet anulētie "plusi" un "mīnusi", iespējams, varētu mainīt saraksta deputātu kandidātu iekšējo reitingu, respektīvi, ievēlēto deputātu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!