Foto: LETA
Latvijā aizturēts starptautiskā meklēšanā izsludināts lietuviešu narkobarons, kurš izvairās no Jaunzēlandes tiesas, vēsta Jaunzēlandes mediji.

Lietuvas pilsonis Roks Karpavičs 1999.gadā tika tiesāts Jaunzēlandē par kokaīna, metamfetamīna un LSD importu, taču divus gadus vēlāk viņš aizbēga, raksta avīze "New Zealand Herald".

Kā pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka, šā gada 11.decembrī starptautiskajā lidostā "Rīga" Latvijas robežsargi, pamatojoties uz Valsts policijas sniegto informāciju, aizturēja kādu personu, kura bija izsludināta Interpola meklēšanā. Pēc aizturēšanas robežsargi šo personu nodeva Valsts policijai (VP). Personas identitāti robežsardze neatklāj.

VP preses pārstāve Sintija Virse apliecināja, ka minēto personu robežsargi nodevuši policijai, taču jautājumus par viņa izdošanu lemj Ģenerālprokuratūra.

Savukārt prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne sacīja, ka patlaban no Jaunzēlandes tiek gaidīts lūgums par personas izdošanu. Tiklīdz šādi dokumenti tika saņemti, Ģenerālprokuratūra lems par personas izdošanu.

Aizvadīto desmit gadu laikā par viņa atrašanās vietu nekas nebija zināms, taču pagājušajā gadā viņš tika minēts tiesas procesā Oklendā kā globāla narkotiku un naudas atmazgāšanas sindikāta ietekmīgs vadonis.

Karpaviča pirkstu nospiedumi atrasti uz kādas "Harija Potera" grāmatas, kuru narkotiku kurjers bija pārvedis no Spānijas uz Oklendu un kurā bija paslēpta narkotiskā viela LSD.

Tiesā demonstrētajās Eiropā uzņemtajās fotogrāfijās Karpavičs redzams uz luksusa jahtas peldkostīmos tērptu skaistuļu ielenkumā.
Narkotiku apkarošanas dienests arī noklausījās telefona sarunas starp Karpaviču un vienu no Jaunzēlandes organizētās noziedzības galvenajiem līderiem Ronaldu Terensu Braunu.

66 gadus vecais Brauns Oklendas tiesā šā gada februārī atzina savu vainu narkotiku ievešanā Jaunzēlandē vairāku miljonu dolāru apmērā, un viņam piespriests 11 gadu cietumsods.

No Jaunzēlandes Karpavičs aizbēga 2001.gadā, kad viņam bija 21 gads. Tiesas procesa laikā viņš bija atbrīvots pret 100 000 Jaunzēlandes dolāru (41 400 latu) drošības naudu, taču, izmantojot viltotu pasi, viņš aizbēga no Jaunzēlandes.

Pēc desmit gadus ilgas bēguļošanas Karpavičs tagad aizturēts Latvijā, no kurienes viņš mēģināja doties uz Turciju.

Jaunzēlandes likumsargi sākuši dokumentu gatavošanu, lai panāktu viņa izdošanu tiesāšanai Jaunzēlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!