Foto: Publicitātes foto

Pētījumā, kuru pēc "British American Tobacco, "Imperial Tobacco", "Japan Tobacco International" un "Philip Morris International" pasūtījuma sagatavojusi auditorkompānija "KMPG", secināts, ka pērn nelegālā cigarešu tirdzniecība Latvijā samazinājusies līdz 28,9%, tomēr nelegālo cigarešu īpatsvara ziņā Latvija joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā.

Lietuvā un Igaunijā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 27,1% un 18,6%, savukārt vidēji ES nelegālas izcelsmes smēķu īpatsvars sasniedz 10,5%.   

Nelegālais tirgus nodarījis ES valstu valdībām zaudējumus aptuveni 10,9 mliljardu eiro apmērā, bet Latvijas valsts budžetam pērn cigarešu kontrabandas dēļ nav izdevies iegūt aptuveni 69 miljonus eiro lielus nodokļu ieņēmumus.

Latvijā cigarešu kontrabandas plūsma lielākoties nāk no blakus esošā lētākā Krievijas tirgus, bet pēdējā laikā arī no Baltkrievijas. Pērn kontrabandas apjomi no Krievijas kritušies par 30,1%, tādēļ Baltkrievija no Krievijas pārņēmusi lielākā kontrabandas avota lomu.

Tagad kontrabanda no Baltkrievijas veido aptuveni 60% no kopējā kontrabandas un viltoto cigarešu daudzuma, bet Grodņas tabakas fabrikā ražotās cigarešu markas, tādas kā "Premier", "NZ" un "Fest", veidojušas ievērojamu procentuālo pieaugumu kontrabandas un viltoto cigarešu plūsmās 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!