Policijai divu gadu laikā nav izdevies atrast personu, kura aizpērn 15.oktobrī Rīgā, Lāčplēša ielā, nošāva Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētāju Jāni Laukrozi, informēja Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.
Pēc slepkavības policija ierosināja krimināllietu par slepkavību vainu sevišķi pastiprinošos apstākļos, tas ir, "sakarā ar to, ka cietušais vai viņa tuvinieki izpildīja savus dienesta vai profesionālos pienākumus vai piedalījās noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, vai deva liecību tiesā vai pirmstiesas izmeklēšanā".

Policijā izveidoja vairāk nekā 20 cilvēku izmeklēšanas grupu, kuriem bija liela pieredze slepkavību izmeklēšanā. Tajā ietilpa VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes, Rīgas Galvenās policijas pārvaldes, kā arī Izziņas pārvaldes, prokuratūras un VP Ekspertīžu centra darbinieki.

Izmeklētāji veica vairākus pasākumus, lai noskaidrotu iespējamo slepkavu, tostarp apzināja iespējamos aculieciniekus, apkopoja tuvumā esošo objektu 13 videonovērošanas iekārtu ierakstus un pārbaudīja ziņas par iespējamo paštaisītā, notikuma vietā noziedznieka atstātā šaujamieroča autoru. Tāpat apzināti un aptaujāti apmēram 40 automašīnu īpašnieki, kuru braucamie slepkavības brīdī atradās netālu no notikuma vietas. Analizējot no lieciniekiem saņemto informāciju un iegūtos videomateriālus slepkavības izmeklēšanas laikā, policija izveidoja četrus fotorobotus.

Lietas ietvaros policija konfiscēja daudz šaujamieroču, munīciju un sprāgstvielas un ierosināja 15 krimināllietas par nelikumīgu šaujamieroču, sprāgstvielu un munīcijas izgatavošanu, glabāšanu un realizāciju. Tāpat policija pārbaudīja 2400 agrāk par nelikumīgām darbībām ar šaujamieročiem sodītu personu. Kopumā, sadarbojoties ar VP un militārās pretizlūkošanas struktūrvienībām, izmeklētāji konfiscēja 28 kaujas pistoles, 15 automātiskos ieročus, 31 karabīni, sešas mazkalibra pistoles, četras gāzes pistoles, 13 832 dažāda kalibra patronas, septiņas medību bises, 35 paštaisītus klusinātājus, 14 kaujas granātas un 24 dažādas sprāgstvielas.

Pārbaudot liecinieku sniegto informāciju par slepkavības apstākļiem un izplatītajam fotorobotam līdzīgajām personām, kopumā policija izpētīja 75 personu iespējamo saistību ar šo noziegumu. Visiem iespējamajiem aizdomās turamajiem veica pirkstu nospiedumu un smaržu pēdu pārbaudi, kā arī vairākas salīdzinošās ekspertīzes ar slepkavības vietā iegūtajiem lietiskajiem pierādījumiem. Ekspertīzēs un iespējamo pierādījumu pārbaudē bija iesaistītas turpat visas Ekspertīžu centra laboratorijas, kas kopumā paveica 188 dažādas ekspertīzes - gan DNS, gan ballistiskās, gan daktiloskopiskās, gan bioloģiskās, gan ķīmiskās, gan cita veida.

Kopumā izmeklēšanas ietvaros policija aptaujāja 768 personas, nopratināja 415 lieciniekus, krimināllietas ietvaros veica 41 sankcionētu kratīšanu. Personas datu pārbaudei policija īslaicīgi aizturēja 11 personas, bet septiņas personas apcietināja. Izmeklētāji arī pārbaudīja 177 līķus ar aizdomīgiem nāves cēloņiem, tostarp piecus no tiem - neatpazītus.

Tāpat policijas darbinieki pārbaudīja visu uz aizdomu pamata par dažādiem likumpārkāpumiem aizturēto personu iespējamo saistību ar šo noziegumu. Tādējādi policija ieguva informāciju par 760 personām, bet pēc iespējamā aizdomās turamā pazīmēm atlasīja 930 personu fotogrāfijas.

Izmeklēšanas laikā pārbaudītas visas divas nedēļas pirms slepkavības notikušās autozādzības, pārbaudīti autovadītāji, kuri slepkavības vietas apkaimē pārkāpa satiksmes noteikumus vai bija iesaistīti satiksmes negadījumos. Atsevišķi pārbaudīti arī automašīnu pārreģistrācijas gadījumi.

Darbietilpīga ir arī telefonu sakaru pārbaude, kas skāra gan "Lattelekom" sakarus, īpaši slepkavības vietas rajonā izvietoto taksofonu zvanus, gan "Tele2" un LMT sakaru pārbaude minētajā rajonā. Darbs pie telefonu zvanu analīzes turpinās. Pārbaudītas arī visas personas, ka oktobrī šķērsoja Latvijas valsts robežu.

Jau izmeklēšanas sākumposmā izvirzītas vairākas slepkavības iespējamās versijas, no kurām divu galveno pārbaude bija īpaši laikietilpīga un prasīja lielus policijas darbinieku resursus.

Viena no versijām - slepkavība izdarīta saistībā ar Laukrozes profesionālo pienākumu pildīšanu. Šo versiju policija pārbaudīja īpaši rūpīgi, jo tiesneša amata pienākumos ietilpa krimināllietu izskatīšana un krimināllietu sadale tiesu sastāviem Rīgas apgabaltiesā, kā arī jautājuma izlemšana par drošības līdzekļa maiņu aizturētajiem un apcietinātajiem. Šīs versijas ietvaros tika pārbaudītas krimināllietas, kuras bija Laukrozes tiesvedībā, un šajās lietās iesaistītās personas.

Īpašu uzmanību policija veltīja deviņām krimināllietām, kas pēdējo gadu laikā bija Laukrozes tiesvedībā, tostarp krimināllietai, kurā apsūdzībā par terorismu 15 gadu cietumsods tika piespriests nacionālboļševikiem Maksimam Žurkinam un Sergejam Solovejam, kā arī par narkotisko vielu kontrabandu notiesāto Dairas Silavas un Rolanda Prīverta krimināllietai.

Papildu pārbaude veikta arī tām 150 personām, kuru drošības līdzekļu pārsūdzība pēdējo divu gadu laikā pirms slepkavības bija Rīgas apgabaltiesas kompetencē. Tāpat policija apkopoja informāciju par Laukrozes darbību tiesnešu disciplinārajā kolēģijā un pārrunāja šo jautājumu ar tiesnešiem, advokātiem un prokuroriem, kuri bija saistīti ar nogalinātā profesionālo darbību.

Otra, no policijas viedokļa, reālākā slepkavības versija - noziegums izdarīts nejauši, slepkavas kļūdas dēļ sajaucot Laukrozi ar kādu citu šajā ēkā dzīvojošu personu. Šādu iespēju policija nevarēja pilnībā izslēgt, tostarp tādēļ, ka tuvumā dzīvoja daudz prominentu personu, kuras bija aptuveni vienā vecumā ar nogalināto.

No sākotnējām vispārējām versijām policija izmeklēšanā izvirzīja 26 atsevišķas versijas par konkrētām personām un faktiem. Atsevišķās versijas izmeklētāji pārbaudīja kriminālos grupējumus un ar tiem saistītās personas, par kurām policijai ir aizdomas, ka tās nodarbojas ar pasūtījumu slepkavību organizēšanu un izpildīšanu, kā arī šaujamieroču nelegālo apriti. Atsevišķi policija pārbaudīja personas, kuras varēja būt ieinteresētas Laukrozes nāvē saistībā ar viņa profesionālo pienākumu izpildi. Daļa no iespējamām versijām šobrīd pārbaudītas pilnībā.

Liels ieguldījums bija interpola iesaistīšana izmeklēšanā, jo tādējādi slepkavības vietā paņemto pierādījumu paraugu salīdzinošās ekspertīzes tika veiktas Polijā, Lietuvā, Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijas Federācijā un Igaunijā.

Policija lūdz atsaukties cilvēkus, kuru rīcībā varētu būt jebkāda informācija par celofāna maisiņa, kurā atradās nozieguma vietā pamestais ierocis, izcelsmi un varbūtējo īpašnieku. Policija līdz šim masu informācijas līdzekļiem nesniedza informāciju par šo celofāna maisiņu. Saistībā ar noziegumu policija jau pārbaudīja informāciju no šā pierādījuma izgatavošanas vietas Polijā, kā arī izplatīšanas vietām Lietuvā un Krievijā.

Maisiņš ir apavu ražošanas firmas produkts, kādā tirdzniecības vietās ievieto pārdotos apavus. Pašlaik šā pierādījuma izcelsme vēl nav noskaidrota, tāpēc policija lūdz visus, kuru rīcībā ir jebkāda informācija par šā maisiņa iespējamo īpašnieku, zvanīt pa tālruni 02, norādot, ka informācija ir Laukrozes slepkavības lietā.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētājs Laukroze ar vairākiem šāvieniem noslepkavots pie savas mājas 2001.gada 15.oktobrī. Slepkavība joprojām nav atklāta.

Laukroze dzīves pēdējā laikā izskatīja vairākas nopietnas krimināllietas, un daudzi tiesu varas pārstāvji, kā arī Laukrozes dzīvesbiedre uzskata, ka pasūtījuma slepkavība ir saistīta ar viņa darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!