Turpinot izskatīt tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, prokurori piektdien Rīgas apgabaltiesā iesniedza iebildumus par tiesas sastāva priekšsēdētāja Borisa Geimana rīcību vakardienas tiesas sēdē.

Tiesa ceturtdien noraidīja valsts apsūdzības uzturētāju iepriekš pieteikto lūgumu par sākotnēji noteiktās pierādījumu pārbaudes kārtības atjaunošanu. Prokurori uzskata, ka tiesa ar šo lēmumu faktiski ir norādījusi, ka prokuratūrai nav pienākuma pierādīt un virzīt valsts apsūdzību.

Tiesa ceturtdien neļāva prokuroram Jurim Jurisam un advokātam Raimondam Krastiņam pieteikt lūgumus. Geimans Jurisam un Krastiņam norādīja, ka viņiem savus lūgumus ir tiesības iesniegt arī kancelejā.

Prokurors Jānis Ilsteris šodien vērsa uzmanību uz to, ka, neļaujot sēdē pieteikt lūgumus, tiesnesis Geimans ir pārkāpis Kriminālprocesa likuma 455.panta 1.daļas normas, kas nosaka, ka "tiesas sēdē apsūdzētajam, viņa pārstāvim un aizstāvim, cietušajam un viņa pārstāvim un prokuroram ir vienādas tiesības pieteikt noraidījumus, pieteikt lūgumus, iesniegt pierādījumus, piedalīties pierādījumu pārbaudē, iesniegt tiesai rakstveida paskaidrojumus, piedalīties tiesas debatēs, kā arī citu jautājumu izskatīšanā, kuri radušies krimināllietas iztiesāšanas gaitā".

Turklāt prokurors uzsvēra, ka tiesnesis Geimans pats iepriekš pārmetis advokātam Krastiņam par to, ka ar saviem lūgumiem aizstāvis vērsies tiesas kancelejā.

Tiesa prokuratūras izteiktos iebildumus pieņēma un norādīja, ka tie tiks pievienoti tiesas sēdes protokolam.

Pēc tam uz jautājumiem sāka atbildēt izsauktais liecinieks - advokāts Jānis Zelmenis. Sākumā attiecībā uz epizodi par SIA "Puses" kapitāldaļu iespējamu izspiešanu no cietušā Valentīna Kokaļa Zelmeni iztaujāja tiesnesis, pēc tam - prokurori. Liecinieks stāstīja, ka savulaik sniedzis konsultācijas SIA "Puses", kā arī pārstāvējis Mamertu Vaivadu minētās kompānijas dalībnieku sapulcēs.

Pēc neilga brīža prokurors Juriss, kurš iepriekš bija paudis neizpratni par uz tiesu izsaucamo liecinieku nopratināšanas kārtību, paziņoja, ka vairāk jautājumu Zelmenim no valsts apsūdzības uzturētāju puses nebūšot, kamēr netiks nopratināti citi liecinieki, kas šajā lietā varētu sniegt būtiskākas liecības.

Uzreiz pēc tam advokāte Irina Kauke jautāja tiesai, vai viņa drīkst uzdot lieciniekam Zelmenim jautājumu attiecībā uz citu izskatāmās krimināllietas epizodi - par "Latvijas Naftu". Pēc viņas analoģisku jautājumu tiesai uzdeva arī advokāts Jānis Rozenbergs. Procesa dalībnieki sāka izteikt savus viedokļus par to, kādā secībā īsti nopratināmi liecinieki un par kurām epizodēm tie iztaujājami. Aivars Lembergs norādīja, ka, piemēram, cietušais Kokalis tika pratināts arī par citām epizodēm.

Tiesnesis Geimans pauda neizpratni par to, ka vairākiem lietas dalībniekiem nav saprotams, kāpēc šodien uz nopratināšanu uzaicināts tieši liecinieks Zelmenis. "Man ir nesaprotama jūsu nesaprašana," sacīja tiesnesis un sēdē tika pasludināts piecu minūšu pārtraukums.

Pēc īsā pārtraukuma tiesas sastāvs atgriezās zālē. Geimans paziņoja, ka kancelejā ir saņemts prokuratūras lūgums saistībā ar liecinieku nopratināšanas kārtību. Zelmenis tika atbrīvots no piedalīšanās sēdē. Procesa dalībnieki tika aicināti izteikties par valsts apsūdzības pieteikto lūgumu, bet tad tiesa konstatēja, ka apsūdzētie, viņu aizstāvji un cietušo pārstāvji nemaz nav iepazīstināti ar pašu lūgumu. Tiesnesis aicināja prokuratūru nolasīt šo lūgumu, bet prokurors Juriss norādīja, ka pirms tam viņam nepieciešams īss tehnisks pārtraukums, ko tiesa arī pasludināja.

Pārtraukuma laikā Juriss pastāstīja, ka lietā ir virkne liecinieku, kuri daudz ko varētu pastāstīt par visām apsūdzības epizodēm, kā arī liecinieki, kuri var sniegt mazāk būtisku informāciju tikai par atsevišķām epizodēm. Prokurors vēlas, lai vispirms uz tiesu sniegt liecības tiek uzaicināti "pamatliecinieki", bet tikai pēc tam - pārējie. Tieši šie "pamatliecinieki", pēc Jurisa domām, varētu radīt priekšstatu tiesai un procesa dalībniekiem par to, kāpēc Aivars Lembergs, Anrijs Lembergs un Ansis Sormulis ir nonākuši uz apsūdzēto sola.

Kā ziņots, Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!