Rīgas apgabaltiesā, kurā ceturtdien turpinājās lūgumu pieteikšana krimināllietā, kurā uz apsūdzēto sola sēž Ventspils mērs Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis, prokurori lūdza kā liecinieku aicināt vienu no Lemberga advokātiem Rolfu Herteru.
Tiesas preses sekretāre Inese Auniņa portālam "Delfi" pastāstīja, ka minēto lūgumu prokurori pamatoja ar iespējamo Lemberga Šveices advokāta rīcībā esošo informāciju par finansu darījumiem un naudas plūsmu. Herters kā valdes loceklis kādam no ārvalstīs reģistrētiem uzņēmumiem bijis saistīts ar finanšu darījumiem. Valsts apsūdzības uzturētāji tiesā norāda, ka viņa vārds figurē arī lietas materiālos.

Auniņa, atstāstot ceturtdienas tiesas sēdē notikušo, informēja, ka Lemberga aizstāvji, atsaucoties uz kriminālprocesa likumu, norādīja - ja Herteru lietā pieaicinās kā liecinieku, viņš nevarēs turpināt Ventspils mēra aizstāvību. Kriminālprocesa likums nosaka - gadījumā, ja advokāts kādā procesā ir liecinieks vai cietušais, viņš tajā nedrīkst uzņemties arī aizstāvību vai juridiskās palīdzības sniegšanu, turklāt viņam jāinformē klients par nepieciešamību atsaukt vienošanos, ja tāda jau ir noslēgta.

Hertera viedokli par prokuroru pieteikto lūgumu noskaidrot tiesas sēdē neizdevās, jo viņš uz to nebija ieradies. Auniņa portālam "Delfi" norādīja - Lembergs, kurš tiesu informēja, ka Herters šobrīd atrodas ārvalstīs, ar advokātu solījās sazināties, lai noskaidrotu viņa viedokli.

Tiesa savu nostāju šī jautājuma izlemšanā vēl nepauda.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka šobrīd krimināllietā visas iesaistītās puses piesaka lūgumus un pagaidām nav zināms, ka lietā sāksies tiesas izmeklēšana.

Jau pirmajā tiesas sēdē Lembergs klātesošajiem bija sagādājis pārsteigumu, piesakot noraidījumu prokuroriem Jurim Jurisam, Ilgai Paeglei un Jānim Ilsteram, norādot, ka pušu starpā radies interešu konflikts. Lembergs pret prokuroriem uz uzņēmēju Gulbi vērsis civilprasību, norādot, ka izpaužot privātās dzīves noslēpumu, viņam ir nodarīts būtisks kaitējums. Tāpat viņš civiltiesiskā kārtā vēršas pret prokuroriem par sensitīvu datu - ziņu par slimību un veselības stāvokļa diagnožu un medicīnisko izmeklējumu - rezultātu izpaušanu. Tiesa pieteikto noraidījumu nepieņēma.

Jau ziņots, ka Ventspils mēru apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ir aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Šajā tiesvedībā saskaņā ar tiesneša Borisa Geimana lēmumu apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva pagājušā gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!