Rīgas apgabaltiesa ceturtdien turpināja uzklausīt dalībnieku lūgumus krimināllietā, kurā uz apsūdzēt sola sēža Ventspils mērs Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Lembergs tiesai norādīja uz prokuratūras pieļautajām nepilnībām krimināllietā, lūdzot tās novērst, nosūtot augstākstāvošam prokuroram.
Lembergs tiesai norādīja, ka krimināllietā pieļautas nepilnības, piemēram, neiztulkoti lietas materiāli, atsauces uz dažādiem protokoliem un pielikumiem, kuri nav lietā iekļauti un citas lietas, nav ļāvušas apsūdzētajam sagatavot savu aizstāvības pozīciju. Ventspils mēra viedoklim pievienojās arī viņa advokāti.

Lembergs tiesai arī norādīja, ka prokuratūra atteikusies viņam saprotamā valodā izskaidrot uzrādītās apsūdzības, kuras mēram ir pilnīgi nesaprotamas.

Ceturtdien tiesas sēdē savus lūgumus izteica arī citi procesa dalībnieki. Kā arī jau par pirmajā tiesas sēdē izteiktajiem lūgumiem savu viedokli izteica prokurori. Daļu no iepriekš lūgtā prokurori lūdza noraidīt, piemēram, Sormuļa lūgumu atcelt noteiktos drošības līdzekļus un Lemberga lūgumu tiesas sēdes viņa veselības stāvokļa dēļ nozīmēt ne biežāk kā katru otro dienu, sākot tiesas sēdi ne agrāk, ka pulksten 12.

Tiesa ceturtdien izsludināja īsu pārtraukumu, pēc kura turpināsies lietas dalībnieku lūgumu uzklausīšana. To, vai pieteiktie lūgumi apmierināmi, lems tiesa.

Portāls "Delfi" ceturtdien tiesas sēdē novēroja, ka Lemberga prāvas otrajā sēdē manāmi noplacis mēra atbalstītāju skaits. Ja līdz šim, lai Lembergam atbalstu paust, tiesā ieradās vairāki desmiti cilvēku, ceturtdien tiesā bija vien divi vai trīs. Arī lielo puķu vāzi tiesas darbinieki ceturtdien aizstāja ar mazāku, jo klēpja vietā Lembergs saņēma vienu sārtu rozi.

Taču neskatoties uz mazo atbalstītāju skaitu, Lembergs bija smaidīgs. Pirms tiesas sākuma Lembergs aprunājās ar Sormuli, jautājot, vai viņš labi naktī gulējis.

Jau ziņots, ka jau pirmajā tiesas sēdē Lembergs klātesošajiem bija sagādājis pārsteigumu, piesakot noraidījumu prokuroriem Jurim Jurisam, Ilgai Paeglei un Jānim Ilsteram, norādot, ka pušu starpā radies interešu konflikts. Lembergs pret prokuroriem uz uzņēmēju Gulbi vērsis civilprasību, norādot, ka izpaužot privātās dzīves noslēpumu, viņam ir nodarīts būtisks kaitējums. Tāpat viņš civiltiesiskā kārtā vēršas pret prokuroriem par sensitīvu datu - ziņu par slimību un veselības stāvokļa diagnožu un medicīnisko izmeklējumu - rezultātu izpaušanu. Tiesa pieteikto noraidījumu nepieņēma.

Jau ziņots, ka Ventspils mēru apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ir aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Šajā tiesvedībā saskaņā ar tiesneša Borisa Geimana lēmumu apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva pagājušā gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!