Foto: LETA
Krimināllietā par gadījumu, kad mīklainos apstākļos Rīgā no kāda Ģertrūdes ielas nama piektā stāva loga izkrita, izlēca vai tika izmesta jauna sieviete, ir veikta neatkarīga kompleksā ekspertīze. Šīs ekspertīzes slēdziens apstiprina jaunietes tuvinieku bažas par to, ka notikusi slepkavība, informēja advokāte Marina Urbāne.

Lai arī prokuratūra vasarā atcēla Valsts policijas (VP) lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, mirušās jaunietes māte Ina Meija nepiekrita izmeklēšanas virzībai. Izmantojot savas tiesības vākt pierādījumus, sieviete vērsās pie neatkarīgiem ekspertiem ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, Sanktpēterburgā. Viens no ekspertiem ir medicīnas zinātņu doktors Vjačeslavs Popovs ar vairāk nekā 50 gadu darba stāžu tiesu medicīnā, kriminoloģijā un trasoloģijā.

Vēršanās eksperta Popova iestādē nebija nejauša, jo viņa uzvārds figurēja krimināllietas materiālos. Policija bija iepriekš vērsusies pie Igaunijas ekspertiem ar lūgumu veikt kompleksu ekspertīzi šajā lietā, tomēr kaimiņvalsts speciālisti šādu ekspertīzi veikt atteicās, norādot, ka viņiem nav tādas pieredzes, un ieteica vērsties pie profesora Popova Sanktpēterburgā, norādīja Meija.

Izmeklētāji šo ieteikumu ignorēja un kriminālprocesu šogad 15.aprīlī izbeidza, taču prokuratūra to atjaunoja. Cita starpā prokuratūra savā lēmumā norādīja uz nepieciešamību nekavējoties izlemt jautājumu par papildu ekspertīzes noteikšanu. Ja neatbildēti jautājumi būs palikuši arī pēc papildu ekspertīzes, prokuratūra ieteica lūgt veikt ekspertīzi Sanktpēterburgā pie Igaunijas Tiesu zinātnes institūta norādītā speciālista.

Pēc sievietes mātes lūguma veicot ekspertīzi Popova vadībā, vairāki eksperti apstiprināja lietā jau esošos Latvijas ekspertu un speciālistu atzinumus - jauniete neizlēca un neizkrita, bet tika izmesta. Savā atzinumā eksperti norādīja, ka to izdarīja divi cilvēki, un eksperti arī uzskata, ka jau pirms izmešanas pa logu pret sievieti tika veikta vardarbība.

Popova un citu Latvijas neatkarīgo ekspertu atzinumu Meija oktobrī iesniegusi policijā un prokuratūrā. Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Toms Sadovskis teica, ka cietušās ģimenes sniegtie ekspertu atzinumi lietai ir pievienoti un patlaban kriminālprocesā turpinās aktīva izmeklēšana.

Neņemot vērā poligrāfa jeb melu detektora ekspertīzes rezultātus un citus pierādījumus, kas varētu liecināt par izdarītu slepkavību, VP šovasar pēc vairāk nekā piecu gadu izmeklēšanas nolēma izbeigt kriminālprocesu par gadījumu, kad mīklainos apstākļos Rīgā no kāda Ģertrūdes ielas nama piektā stāva loga izkrita, izlēca vai tika izmesta jauna sieviete.

Kriminālprocess tika izbeigts, jo policija atzina, ka bojā gājusī Inga Vinogradova izdarījusi pašnāvību, tomēr viņas māte Meija joprojām ir pārliecināta, ka sievieti pa logu izmetis viņas dzīvesbiedrs kopā ar savu draugu. Meitai nekad neesot bijusi vēlēšanās padarīt savai dzīvei galu, turklāt trasoloģijas ekspertīze, poligrāfa ekspertīze un eksperiments ar manekeniem izslēguši pašnāvību kā tehniski neiespējamu.

Bojā gājušās sievietes tuvinieki prokuratūrā pārsūdzēja policijas lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu. Prokuratūra atcēla policijas lēmumu, jo uzskatīja, ka tas ir priekšlaicīgs un nepamatots. Prokuratūra lietu nosūtīja VP pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!