Foto: Valsts policija

10. janvārī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) amatpersonas pabeigušas un nosūtījušas kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu un glabāšanu lielos apmēros realizācijas nolūkā. Kriminālvajāšanu rosināts sākt pret vienu peronu, kura tika aizturēta un kurai piederēja amfetamīna laboratorija.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka ONAP 2. nodaļas amatpersonas 2018. gadā uzgāja amfetamīna laboratoriju. Tā atradās Salaspilī un bija iekārtota vecu noliktavu telpās. Laboratorijā amfetamīnu ražoja 1954. gadā dzimis vīrietis, kuram agrāk piederējis legāls ķīmisko vielu izplatīšanas uzņēmums. Vīrietis iepriekš nebija sodīts.

Izmeklēšanā policijai izdevies noskaidrot, ka vīrietis realizējusi prekursorus – vielas, kuras var izmantot narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai – personām, kuras 2017. gada novembrī tika aizturētas par metadona izgatavošanu divās laboratorijās Allažu un Taurupes pagastos.

Likumsargi veica kratīšanas, kurās atrasti un izņemti vairāk nekā divi kilogrami amfetamīna, 25 grami pulverveida vielas, kas satur 1-fenil-2-propanonu, 1162 grami 1-fenil-2-propanona (pazīstams kā BMK jeb amfetamīna prekursors), 9865 grami APAAN jeb amfetamīna prekursora. Tāpat izņemts liels apjoms citu ķīmisko vielu, kas ir prekursori narkotisko vielu izgatavošanai. Proti, aptuveni 218 kilogrami sērskābes, 118 kilogrami sālsskābes, 41 kilogrami kālija permanganāta, 22 kilogrami toluola un 35 kilogrami acetona.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, 10. janvārī pieņemts lēmums procesu nosūtīt kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, Krimināllikuma 255. panta 1. un 2. daļas par narkotisko un psihotropo vielu neatļautai izgatavošanai paredzētu iekārtu un vielu izgatavošanu un to apriti. Par šādām darbībām var sodīt ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz 15 gadiem.

Vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!