Foto: DELFI

Ēkas Priedaines ielā 20, kur atradās veikals "Maxima", iekšpusē un arī ārējā fasādē jau pirms traģēdijas bijuši vizuāli defekti, bet spēcīga lietus laikā veikalā plūdis ūdens, trešdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietā liecināja cietusī, bijusī "Maxima" darbiniece Ņina Šafrāne, kas traģēdijas dienā 2013. gada 21. novembrī veikalā atradās kopā ar vīru.

Tagad Šafrāne vairs nestrādā "Maxima".

Viņa skaidroja, ka uztur pieteikto morālā kaitējuma kompensāciju 10 000 eiro apmērā. Cietusī sieviete uzsvēra, ka traģēdijas brīdī veikalā bijusi kā pircējs. Nogruvuma brīdī bijusi netālu no durvīm, kas ved uz veikala noliktavu. Savukārt vīrs jau bija pametis veikalu. Viņa skaidroja, ka īsi pirms tam stāvējusi ar vīru pie kases, bet devusies atpakaļ pie veikala plauktiem, lai paņemtu vēl ko.

Lūgta pastāstīt par traģēdijas brīdi, sieviete atbildēja: "Nogruva, nogruva. Nodzisa gaisma. Stāstīt ir ļoti grūti. Pēc traģēdijas trīs mēnešus sēdēju uz dīvāna un skatījos tukšumā. Ne ar vienu nekontaktējos, bija ļoti grūti."

Šafrāne stāstīja, ka iepriekš novērojusi, ka veikala autostāvvietā Apuzes ielā vienmēr bijusi liela peļķe, kura vairākkārt pat atsūknēta. Tāpat veikalā bijušas redzamas arī plaisas, bet spēcīga lietus laikā veikalā bijušas noplūdes, piemēram, darbinieku ģērbtuvēs vienmēr tecējis ūdens. Bijuši izvietoti arī metāla griestu balsti.

"Man grūti saprast, kāpēc cilvēkus neizveda pēc tam, kad signalizācija noskanēja vairākas reizes. Visu laiku tecēja ūdens lietus laikā, tāpēc man bija priekšnojauta, ka kaut kas slikts notiks. Bet visiem laikam likās, ka viss būs labi," sacīja cietusī. Viņa tiesā stāstīja, ka signalizācija veikalā sākusi darboties aptuveni gadu pirms traģēdijas. Signalizācija strādājusi trijās valodās, ziņojot, lai tie atbrīvo veikala telpas. No viņas stāstītā gan izriet, ka pircēji parasti uz to nav reaģējuši. Kādā no reizēm, kad nostrādājusi signalizācija, viņa izgājusi no veikala uz rampas, kur bijuši tikai kādi četri cilvēki.

Runājot par darba aizsardzību, Šafrāne liecināja, ka par darba drošību un aizsardzību parakstījusies tikai formāli – nekādas apmācības par to veikalā nav notikušas, kā arī viņa neesot bijusi informēta par dokumentiem, kas veikalā bijuši saistībā ar darba drošību. Tāpat viņa nav zinājusi, kur atradās avārijas izeja no veikala telpām. Vaicāta, vai bijusi pazīstama ar "Maxima" darbinieci Innu Šuvajevu – uzņēmumā par darba drošību atbildīgo personu -, viņa atbildēja noliedzoši.

Advokāts Oskars Rode Šafrānei vaicāja, vai pirmstiesas izmeklēšanā viņa liecinājusi, ka traģēdijas brīdī jau bijusi ārā no veikala. Cietusī lieciniece atbildēja, ka savas iepriekš sniegtās liecības, jo īpaši to, ko sniegusi īsi pēc nogruvuma, neatceras. Rode lūdza nolasīt viņas sniegtās liecības. Prokurori tam neiebilda, un tiesa lūgumu apmierināja.
Šafrāne pirmstiesas izmeklēšanā liecinājusi, ka 2012. gada augustā bijusi pārdevējas amatā dārzeņu nodaļā. Traģēdijas dienā viņai bijusi brīvdiena, bet sieviete bijusi veikalā un iepirkusies. Sirēna skanējusi, bet veikalu pircēji un darbinieki nav pametuši. Turklāt viņa liecinājusi, ka no veikala izgājusi pirms nogruvuma.

Vēl pretēji šodien teiktajam viņa iepriekš liecinājusi, ka bija divas avārijas izejas – pa galveno ieeju un caur rampu.

Trešdien tiesā viņa skaidroja, ka nogruvuma brīdī tomēr bijusi veikalā. Uz to Rode uzdeva jautājumu, kāpēc iepriekš sniegusi nepatiesas liecības. Šafrāne atbildēja, ka nezina, jo bijusi šoka stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!