Foto: F64
Lietuvā šonedēļ atklātais starptautiskais noziedzīgais grupējums, ko izveidojuši Lietuvas, Latvijas un Polijas pilsoņi, kas, nodarbojoties ar nelikumīgu degvielas tirdzniecību, ieguvuši un legalizējuši vairāk nekā 160 miljonus litu (33 miljonus latu), savas darbības slēpšanai izmantojis 47 firmas, kas reģistrētas astoņās valstīs - Lietuvā, Latvijā, Polijā, Igaunijā, Čehijā, Ungārijā, Slovākijā un Kiprā.

Izmeklējot šā noziedzīgā tīkla darbību, Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNID) sadarbojies ar kolēģiem no Latvijas un Polijas, kā arī ar Lietuvas Valsts nodokļu inspekciju un Muitas krimināldienestu. Veicot kratīšanas, grupējuma locekļu mājās atrasti un konfiscēti aptuveni pieci miljoni litu (viens miljons latu) skaidrā naudā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka grupējuma locekļi lielus daudzumus dīzeļdegvielas pārstrādājuši smēreļļā, kas pēc savām īpašībām atbilst dīzeļdegvielai. Izmantojot atšķirīgu tiesisko regulējumu dažādās valstīs, viņi veduši šo smēreļļu uz Lietuvu, kur tā nav akcīzes prece, un pēc tam pārdevuši to dažādu valstu melnajā tirgū.

Lai noslēptu nelikumīgo tirdzniecību, izmantoti viltoti 47 firmu dokumenti, bet pati produkcija tirgota bez jebkādiem dokumentiem, pretī saņemot skaidru naudu. Ar šo naudu veiktas fiktīvas operācijas, it kā norēķinoties par naftas produktu tirdzniecību, bet patiesībā visa peļņa noslēpta, izvairoties maksāt nodokļus.

Piemēram, viena Lietuvas kompānija, kurā naftas produktu tirdzniecības apgrozījums sasniedzis vairākus simtus miljonu litu, saviem darbiniekiem algās maksājusi vidēji ap 700 litiem (143 latiem), bet direktora oficiālie bruto ieņēmumi bijuši aptuveni 25 000 litu (5100 latu gadā). Firma, kuras pārdošanas apjoms sasniedzis 200 miljonus litu (41 miljonu latu), valstij nodokļos nav samaksājusi pat 100 000 litu.

Kā uzskata Lietuvas iekšlietu ministrs Dailis Alfonss Barakausks, šo operāciju var uzskatīt par lielu uzvaru cīņā ar ēnu ekonomiku.

Jau ziņots, ka pirmdien Viļņā saistībā ar šo gadījumu tika aizturētas četras personas, arī kāds Latvijas pilsonis. Kā ceturtdien izteicās premjerministrs Aļģirds Butkevičs, faktiski Lietuvā atklāts nevis vienkārši organizēts noziedzīgais grupējums, bet starptautiska mēroga kontrabandas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!