Lietuvas prokuratūra tuvākajā laikā, iespējams, tiesai nodos četrus no Rīgas Centrālcietuma izmukušos bēgļus, kuri nelikumīgi šķērsoja Latvijas-Lietuvas robežu un mēģināja šķērsot arī Lietuvas-Polijas robežu.
Prokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks portālu "Delfi" informēja, ka Lietuvas prokuratūra līdz 29.augustam plāno pabeigt pirmstiesas izmeklēšanu Rīgas Centrālcietuma bēgļu lietā.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras Starptautisko attiecību un tiesiskās palīdzības nodaļas virsprokurore Laima Čekeliene norāda, ka, tiklīdz Lietuvā būs pabeigts kriminālprocess saistībā ar nelikumīgo robežu šķērsošanu, Lietuvas Ģenerālprokuratūra ar Latvijas tiesas izdotajiem Eiropas apcietinājuma orderiem vērsīsies Lietuvas tiesā, kas lems par šo personu izdošanu Latvijai. Vasks norāda, ka Čekeliene pateikusies Latvijas Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļai par operatīvu Eiropas apcietinājuma orderu nodošanu Lietuvas kolēģu rīcībā.

Šobrīd Aleksejs Ivanovs, Ēriks Atkačovs, Viktors Atamanovs un Ričards Pravecs atrodas apcietinājumā Lietuvā, pamatojoties uz Lazdiju rajona tiesas 11.augusta lēmumu par apcietinājuma piemērošanu uz diviem mēnešiem procesā par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļa šajā pašā datumā Lietuvas prokuratūrai nosūtīja lūgumu par pagaidu apcietinājuma piemērošanu, kas paredz iespēju turēt personu apcietinājumā 40 dienas līdz Eiropas apcietinājuma ordera saņemšanai konkrētajā ārvalstī, skaidro Vasks.

Eiropas apcietinājuma orderu tulkojumi Lietuvai nosūtīti jau 22.augustā.

Jau ziņots, ka 9.augustā no Rīgas Centrālcietuma izmuka četri ieslodzītie.

Iespējamais bēgšanas organizators ir vairākkārt tiesātais 1973.gadā dzimušais Ēriks Atkačovs, kurš pēdējo reizi cietumā ieslodzīts uz 13 gadu termiņu. Atkačovs 1994.gadā bija viens no noziedzniekiem, kuri izmuka no Pārlielupes cietuma.

Bēgļu grupā bija 1985.gadā dzimušais Viktors Atamanovs, kurš ir vienreiz tiesāts par slepkavību un Centrālcietumā izcieta 12 gadu sodu, 1979.gadā dzimušais Aleksejs Ivanovs, kuram par laupīšanu piespriests astoņu gadu cietumsods, un par zagšanu vairākkārt tiesātais 1980.gadā dzimušais Ričards Prāvecs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!