Lietuvas Apelācijas nolēmusi paturēt apcietinājumā bijušo Rīgas OMON kaujinieku Konstantīnu Ņikuļinu (Mihailovu), kurš apsūdzēts par līdzdalību Medininku slaktiņā, portālam "Delfi" apliecināja apsūdzētā advokāts Oskars Rode.

Advokāts stāstīja, ka tiesai bijušas bažas, ka apsūdzētajam ir saikne ar Krieviju un, esot brīvībā, vīrietis varētu uz turieni aizmukt. Lēmumā gan nav teiks, kas tieši tā ir par saikni, skaidroja advokāts. Neesot ņemts vērā arī tas, ka Lietuvā apsūdzētajam ir īrēts dzīvoklis, kurā mīt viņa sieva, un iespēja strādāt.

Ņikuļina apcietinājuma termiņu tiesa piektdien pagarināja vēl uz trim mēnešiem. Rode sacīja, ka tiesas sēdes lietā nozīmētas līdz nākamā gada 31.maijam.

Arī iepriekš tiesa lēmusi pagarināt Nikuļina apcietinājuma termiņu, pamatojoties to ar bažām par to, ka viņš varētu mēģināt bēgt. Iepriekš apsūdzētais atzinis, ka agrāk katru gadu ciemojies Krievijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ņikuļinu, kurš iepriekš Latvijā notiesāts par pretvalstisku darbību, 2008.gada janvārī izdeva tiesāšanai Lietuvā. Mihailovu Lietuvas prokuratūra tur aizdomās par dalību 1991.gada 31.jūlija naktī notikušajā uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam, kurā zaudēja dzīvību septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki.

Lietuvas apelācijas tiesa iepriekš atzinusi, ka tiešu pierādījumu Mihailova dalībai Medininku slaktiņā nav, bet lietas dokumentos fiksēto datu kopums ļauj pamatoti uzskatīt, ka Mihailovs veicis to darbību, par kuru tiek turēts aizdomās. Vienlaikus tiesa uzsver, ka šajā lietas stadijā netiek risināts jautājums par personas vainu. Mihailovs savu vainu kategoriski noliedz, lai gan atzīst, ka 1991.gada jūlija beigās bijis Lietuvā.

Latvijā Konstantīnam Ņikuļinam bija izdota pase uz Latvijas pilsoņa Konstantīna Mihailova vārda, jo viņam tika piemērota procesuālā aizsardzība Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavības lietā. Tomēr Latvijas Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta nolēma atļaut izdot Mihailovu Lietuvai.

Apsūdzības Mihailovam izvirzītas saskaņā ar Lietuvas Kriminālkodeksa pantu, kas paredz atbildību par divu vai vairāku personu nogalināšanu upuru dienesta pienākumu dēļ, par ko draud mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!