Foto: Shutterstock

19. janvārī Valsts policija (VP), veicot plānveida operatīvos un izmeklēšanas pasākumus, identificēja un aizturēja personu grupu, kura ilgstošā laika posmā nodarbojās ar krāpniecību. Viltvārži internetā pārdevuši briketes, taču pēc naudas saņemšanas nozuduši. Par notikušo uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana, portālam "Delfi" pavēstīja policijas pārstāve Lāsma Kursīte.

Krāpnieki sludinājumu portālā "www.ss.com" izvietoja sludinājumus, kuros piedāvāja iegādāties apkures briketes. Savstarpējā komunikācija notika līdz brīdim, kad krāpnieki potenciālajam klientam nosūtīja sagatavotu rēķinu par avansa maksājuma veikšanu, lai organizētu tālāku preces pārdošanu. Tiklīdz personas bija veikušas attiecīgo samaksu, komunikācija beidzās un no krāpnieka un pirktās preces vairs nebija ne vēsts.

Noziedzīgā personu grupa krāpnieciskās darbības veica, izmantojot gan savu izveidoto uzņēmumu SIA "DPS Latvija", gan maskējoties zem pazīstamu uzņēmumu nosaukumiem.

Policija novērojusi, ka šis nav vienīgais gadījums, kad krāpnieki uzdodas par jau eksistējošu un zināmu firmu darbiniekiem, kā arī izmanto līdzīgu konkrēto firmu dīleru e-pasta adreses. Lai neuzķertos uz šiem sludinājumiem, potenciālajiem pircējiem nepieciešams kārtīgi pārliecināties, kā ir uzrakstīts firmas nosaukums un darbinieka e-pasta adrese, norāda policija.

Visbiežāk tiek veidoti līdzīgi nosaukumu, vien pamainot kādu burtu vai variējot ar pieturzīmēm e-pasta adresē, tādējādi maldinot un izkrāpjot no pircēja naudu par neeksistējošu preci.

Minēta kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika apzinātas 26 cietušās personas no visas valsts teritorijas. Kopējā izkrāptā naudas summa – vairāki tūkstoši eiro.

Šī gada 19. janvārī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas aizturēja iespējamās vainīgās personas – 1989. gadā dzimušu vīrieti un 1998. gadā dzimušu sievieti. Likumsargi min, ka aizturētais vīrietis jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā saistībā ar krāpnieciskām darbībām.

Tā kā cietušo skaits iespējams ir lielāks, policija aicina iedzīvotājus atsaukties un informēt policiju pa tālruni 110.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!