Nelikumīgā šaujamieroču glabāšanā apsūdzētais Raitis Kononovs uzskata, ka krimināllieta pret viņu ir safabricēta un līdztiesājamais Vjačeslavs Karpovs ir morāli iespaidots sniegt liecības pret Kononovu.
"Es zinu visu, kas tur notika," pirmdien tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā apgalvoja Kononovs, runājot par pirmstiesas izmeklēšanu prokuratūrā. Tiesājamais paziņoja, ka lieciniekus, kas sniegtu liecības pret viņu prokuratūrai "piegādāja SAB" - Satversmes aizsardzības birojs. Uz tiesas jautājumu, kā viņš to zina, Kononovs atbildēja: "Zinu," atsakoties sīkāk paskaidrot, kas viņam sniedzis šādu informāciju.

Intervijā telekompānijai LNT un Latvijas Televīzijai Kononovs apgalvoja, ka Valsts ieņēmumu dienesta darbinieka Vjačeslava Liscova slepkavībā esot vainojama Satversmes aizsardzības biroja vadība, kas esot vainojama arī uzņēmēja Arņa Šķestera nāvē. Kononovs apgalvoja, ka no lietas esot izņemti paskaidrojumi, kas pierādot, ka viņš ir nevainīgs.

Tiesājamais noliedza, ka jebkad būtu pircis kaujas ieročus SIA "Strēlnieks - A" veikalā Rēzeknē. Viņš vairākkārt pircis pneimatiskās šautenes un arī starta pistoli, bet nekad - kaujas ieročus, jo viņam neesot atļaujas to iegādei. "Ziniet, mums pie mājas zālājs bija iesēts, un tad mēs vārnas šāvām ar tām pistolēm," jautrā tonī stāstīja Kononovs.

Viņš atzina, ka vienu reizi ticies ar nogalināto Liscovu. To Kononovs darījis tāpēc, ka Kārsavā klīdušas baumas par Liscova nodomu "atlaist visus muitniekus". "Nu, es tak' visus tur zinu, braucu pajautāt, kādēļ tā," skaidroja Kononovs. Jautāts, kāds viņam sakars ar muitas darbiniekiem un kādēļ viņš devies tos aizstāvēt, Kononovs teica, ka gājis "cīnīties par taisnību".

Ar Liscovu viņš esot runājis "minūtes piecas līdz desmit", saruna bijusi mierīga. Kononovs pie Liscova bijis kopā ar saviem diviem paziņām, kurus uzaicinājis "kompānijā". Kā izrādījās, viens no šiem paziņām bijis Genādijs Babahins, kurš Latgales kriminālajās aprindās plašāk pazīstams ar iesauku "Babaha".

Kononovs noliedza, ka būtu nelikumīgi mājās glabājis ieročus. Tiesa, sievai esot bijis ierocis, taču tas oficiāli reģistrēts, likumīgs. Jautāts, kādēļ viņa sievai vajadzīgs ierocis, tiesājamais atbildēja: "Nu, laiki tagad tādi."

Savukārt ar tiesājamo Karpovu Kononovs iepazinies pirms vairākiem gadiem, kad tas nācis lūgt aizdevumu - 24 000 latu, jo gribējis nopirkt ieroču veikalu, kurā strādājis. Viņš šim darījumam neesot piekritis. Uz jautājumu, kādēļ tieši pie viņa vērsās Karpovs, Kononovs sacīja, ka viņam esot bijusi nauda - mantojums no tēva.

Tiesājamais stāstīja, ka viņa tēva māsa Amerikā novēlējusi savam brālim 8 miljonus ASV dolāru (Ls 4,832 miljoni), kurus pēc tēva nāves viņš mantojis. Tie atrodoties ārvalstīs kādā bankā. Kononovs nevēlējās atklāt, kur tieši nauda noguldīta. "Šitie [prokuratūra] jau tāpat visu izošņāja. Es jums vienai [tiesnesei] varētu pateikt, bet visiem - ne," skaidroja Kononovs.

Šodien tiesa nopratināja arī tiesājamo Karpovu, kurš savu vainu pilnībā atzina un apgalvoja, ka, strādādams ieroču veikalā, nelegāli pārdevis Kononovam trīs vai četras pistoles. Kononovs par tām labi maksājis, piemēram, par "Makarov" sistēmas pistoli, kura maksā apmēram Ls 82, Kononovs samaksājis 400 ASV dolārus (ap Ls 240).

Nelegāli pārdot ieročus bijis iespējams tāpēc, ka veikalā nav notikušas pārbaudes par pārdoto un atvesto ieroču daudzumu. Nauda bijusi nepieciešama, jo darba devēji maksājuši maz, bet viņam bija jāuztur ģimene ar trim bērniem.

Karpovs nožēloja savu vainu un teicās saprotam, ka rīkojies nelikumīgi. Tiesājamais apgalvoja, ka šādas liecības sniedz no brīvas gribas un neviens viņu nav piespiedis ko tādu teikt.

Tiesas sēde šajā lietā turpināsies 6.novembrī, kad sāks pratināt lieciniekus.

Kā ziņots, Kononovam apsūdzība uzrādīta par Krimināllikuma 233.panta 3.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm - šaujamieroča un munīcijas neatļauta iegāde, glabāšana un realizēšana.

Pēc šaujamieroča realizācijas ar to izdarīti divi sevišķi smagi noziegumi - tīšas slepkavības, viena no tām - Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavība. Kononovs tika aizturēts neilgi pēc Liscova slepkavības pagājušā gada jūnijā.

Karpovs apsūdzēts pēc 233.panta 2.daļas par šaujamieroča realizēšanas noteikumu pārkāpšanu.

Kononovam vairākus ieročus nelikumīgi pārdevis ieroču veikala "Strēlnieks A" darbinieks Karpovs. Pārbaudot šaujamos, atklājās, ka viens no tiem vēlāk izmantots noziegumā.

Kononovs vairāk uzmanības izpelnījies, kad, atrodoties apcietinājumā Centrālcietumā, vairākkārt nelikumīgi ticis pie mobilā tālruņa. Kononovs neilgi pirms Ziemassvētkiem, izmantojot mobilo telefonu, no cietuma zvanījis kādam lieciniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!