Foto: LETA
Tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētā advokāta Jāņa Lozes paustais, ka digitālās televīzijas ieviešanas projekta ietvaros viņš darbojies kā Andra Šķēles advokāts un pildījis viņa norādījumus, šajā lietā gan pret pašu Šķēli vairs neko nevarot mainīt, LTV raidījumā "Panorāma" pauda lietas tiesnesis Juris Stukāns.

Viņš uzsvēra, ka tagad viss esot prokuratūras rokās, kā arī atteicās prognozēt, vai Lozes jaunā liecība varētu uzlabot viņa izredzes apelācijas instancē. "Jāskatās, ko pats Šķēle uz to atbildēs, bet, ja mēs teorētiski uz to skatāmies, Loze apsūdz Šķēli, ka viņš ir līdzvainīgs šajā noziegumā. Šajā lietā nekas nevar mainīties pret Andri Šķēli, to var tikai, ja lietā tiks nodibināti jauni fakti, prokurors var to attiecīgi izmantot prokuratūrā esošajā citā procesā, kas ir izdalīts."

Lozes jauno liecību piektdien "Panorāmai" apstiprinājis arī kādreizējais Šķēles runasvīrs Jurģis Liepnieks: "Jā, absolūti jā, protams. Tas, ko Lozes kungs ir teicis, sakrīt ar visiem lietas materiāliem, tai skaitā ar to, ko es esmu iepriekš liecinājis.''

Savukārt atsevišķi izdalīto kriminālprocesu Liepnieks raksturoja kā mēģinājumu Šķēli pasargāt: "Prokurors savā laikā ģenerālprokurora vadībā izdalīja Andri Šķēli no lielās digitalizācijas krimināllietas atsevišķā procesā. Mans personīgais viedoklis nav tāds, ka šeit būtu jāapsūdz Šķēles kungs, tāpēc ka es uzskatu, ka nedz viņš, nedz kāds cits šajā procesā ir pārkāpis likumu, bet tas, ka pret Šķēli ir īpaša, man neizskaidrojama attieksme, tas ir acīmredzams, jo skaidrs, ka no tiem 20 cilvēkiem, kas ir apsūdzēti, lielākajai daļai loma digitālās televīzijas ieviešanā ir daudz mazāka nekā Šķēles kungam."

Jau ziņots, ka Loze apgalvojis, ka šajā digitālās televīzijas projektā iesaistījies kā Andra Šķēles advokāts viņa uzdevumā un vadījies pēc viņa norādījumiem, vēsta "Latvija Avīze". "Kā es sapratu, Šķēle bija saistīts ar kompāniju, kurai bija interese piedalīties digitālās televīzijas ieviešanas Latvijā procesā," portāls citē digitālās TV lietā notiesātā advokāta Lozes tiesai iesniegtu dokumentu.

Lozes paustā informācija nav jaunums un viņa izteikumi kā tādi nedod pamatu celt apsūdzību pret Šķēli, raidījumam pastāstīja prokurors Monvīds Zelčs. Tālākajā tiesas procesā gan Lozes izteikumi tikšot ņemti vērā.

Tiesas sastāvs ar tiesnesi Juri Stukānu priekšgalā digitālās televīzijas krimināllietu sāka skatīt 2008. gada 28. augustā. Kriminālprocesā uz apsūdzēto sola sēdās 19 personas – Jānis Loze, Harijs Krongorns, Andrejs Ēķis, Andrejs Zabeckis, Gints Bandēns, Jurģis Liepnieks, Guntars Spunde, Māris Pauders, Mārtiņš Kvēps, Jānis Svārpstons, Valdis Purvinskis, Jānis Zips, Juris Ulmanis, Ojārs Rubenis, Didzis Jonovs, Andrians Ļublins, Alfrēds Janevics, Jānis Plūme un Uldis Kokins, kā arī Ināra Rudaka, kura lietas iztiesāšanas laikā nomira.

Pirmās instances tiesa atzina par vainīgu bijušo "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" dibinātāju valdes priekšsēdētāju Andreju Ēķi, atzīstot viņu par vainīgu saistībā ar līdzdalību krāpšanā lielā apmērā, sodot ar naudas sodu 120 minimālo mēnešalgu jeb 43 200 eiro apmērā.

Advokātam Jānim Lozem galīgais sods noteikts divi gadi brīvības atņemšanas un naudas sods 36 000 eiro apmērā. Lozi tiesa atzina par vainīgu līdzdalībā lielā krāpšanā un par līdzdalību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Tāpat tiesa atcēla Lozem piemēroto drošības līdzekli – aizliegumu tuvoties noteiktām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!