Krievijas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Oļegs Mironovs vērsies pie Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ar lūgumu palīdzēt bijušo sarkano partizānu Vasiliju Kononovu, kurš šobrīd par kara noziegumiem tiek tiesāts Latvijā, nodot Krievijas jurisdikcijā.
Vasīlija Kononova lieta tiek pārskatīta - cik tālu ir pārējās lietas?

"Krievijas sabiedrība ar dziļām bažām uzņēmusi ziņu par kārtējo Rēzeknes pilsētā notikušo tiesas sēdi, kurā izskatīta Krievijas pilsonim, 78 gadus vecajam Vasilijam Kononovam izvirzītā apsūdzība par Otrā pasaules kara laika notikumiem," teikts Mironova vēstulē, ar kuru aģentūru "Interfax" pirmdien iepazīstināja Krievijas pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos preses dienests.

"Ņemot vērā Kononova lielo vecumu un to, ka ilgais tiesas process atstāj negatīvu ietekmi uz viņa veselību, kā arī ņemot vērā humānus apsvērumus, mēs jūs lūdzam, cienījamā prezidentes kundze, palīdzēt nodot Kononovu Krievijas jurisdikcijā," raksta Mironovs.

Krievijas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos pauž pārliecību, ka "šāds labas gribas žests no Latvijas valsts puses kļūtu par labu stimulu tālākai labu kaimiņattiecību attīstībai abu valstu starpā".

Latgales apgabaltiesa Rēzeknē pirmdien, izskatot krimināllietu par kara noziegumos apsūdzēto Vasīliju Kononovu, nopratināja trīs cietušos. Vēl divi no cietušajiem pa šo laiku jau miruši, savukārt vēl divi uz tiesu nebija ieradušies.

Kononovam uzrādīta precizēta apsūdzība par kara noziegumiem, ko Krievijas Ārlietu ministrija novērtējusi kā "jaunu izaicinājumu visiem, kas godā varoņdarbu, ko veikuši cīnītāji pret nacismu, kas 1945.gadā atbrīvoja Eiropu no brūnā mēra".

Rīgas apgabaltiesa aizpērn atzina Kononova vainu kara noziegumos - deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos - un piesprieda viņam sešus gadus ieslodzījuma. Kononovs spriedumu pārsūdzēja, un Augstākā tiesa pērn aprīlī Krievijas pilsoni Kononovu atbrīvoja no apcietinājuma veselības stāvokļa dēļ un krimināllietu pret viņu nolēma nosūtīt papildu pirmstiesas izmeklēšanai.

Ģenerālprokuratūra pēc tiesas noteiktās papildizmeklēšanas atkārtoti uzrādīja bijušajam partizānam Kononovam apsūdzību par kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!