Valsts Ieņēmums dienests lūdzis uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām, kas valsts budžetā nodokļos nav samaksājušas gandrīz piecus miljonus latu, turklāt centušās legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtu naudu, portālu "Delfi" informēja Valsts Ieņēmumu dienestā.
Kriminālprocess uzsākts 2005. gada jūlijā pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas par SIA "Dikus transports" ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu un izvairīšanos no likumos paredzēto nodokļu nomaksas, tādējādi nodarot valstij zaudējumu Ls 1,12 miljonu latu apmērā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā kriminālprocess papildus kvalificēts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Bez SIA "Dikus transports" finanšu darījumu ķēdē ar noziedzīgu nolūku iesaistīti arī 18 fiktīvi uzņēmumi. Šo uzņēmumu amatpersonas noliedz reālu darījumu esamību.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūti pietiekoši pierādījumi, lai uzskatītu, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās veica apzinātas darbības ar naudas līdzekļiem, par ko bija sastādīti darījumus apliecinoši dokumenti ar fiktīviem uzņēmumiem, kā arī atsevišķos gadījumos šie darījumus apliecinoši dokumenti vispār nav pastāvējuši.

Tika organizēta skaidras naudas noņemšana no uzņēmumu bankas kontiem kredītiestādēs, un par veiktajiem darījumiem netika valsts budžetā nomaksāti likumos paredzētie nodokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!