Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Rīgas apgabaltiesas zvērinātu tiesu izpildītāju par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.
KNAB izmeklētājs uzskata, ka zvērināts tiesu izpildītājs, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, vērsis piedziņu pret trešās personas kustamo mantu – naudas līdzekļiem kredītiestādēs, tādējādi pārkāpjot Civilprocesa likuma un Komerclikuma prasības, portālu "Delfi" informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Šo darbību rezultātā trešajai personai – kādai akciju sabiedrībai iestājušās smagas sekas - nodarīts materiālais zaudējums vairāk nekā 7 000 latu apmērā un aizskartas tās tiesības un intereses.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2005.gada 10.augustā tiesu izpildītājs no kādas būvfirmas saņēmis iesniegumu par izpildu raksta izpildi - vērst piedziņu uz parādnieku - pilnsabiedrību par vairāk nekā 100 000 latu.

2005.gada 15.augustā tiesu izpildītājs vērsa piedziņu pret trešo personu pilnsabiedrības biedru, izdodot rīkojumus vairākām kredītiestādēm apķīlāt tā naudas līdzekļus parāda summas apmērā.

Saskaņā ar Komerclikuma 95.panta trešo daļu, pamatojoties uz likumīgā spēkā stājušos tiesas nolēmumu lietā, kurā atbildētāja ir tikai sabiedrība, nedrīkst vērst piedziņu uz sabiedrības biedra mantu, norāda KNAB.

2005.gada septembrī tiesa pieņēma lēmumu izbeigt izpildu lietvedību daļā pret pilnsabiedrības biedru par piedziņu no pilnsabiedrības par labu būvfirmai, kā arī atcelt tiesu izpildītāja rīkojumu apķīlāt parādnieka - pilnsabiedrības biedra naudas līdzekļus. Uzskatot, ka savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto tiesu izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!