Foto: DELFI
Bijušais Rīgas OMON kaujinieks Konstantīns Ņikuļins (Mihailovs), kurš apsūdzēts par līdzdalību Medininku slaktiņā, trešdien Lietuvas tiesā noliedza savu vainu un apgalvoja, ka slaktiņa dienas rītā redzējis aizdomīgu karavīru grupu.

Ņikuļins trešdien pirmoreiz deva liecības tiesā Medininku slaktiņa lietā. Viņš tiek apsūdzēts par līdzdalību 1991.gada 31.jūlija naktī notikušajā slaktiņā, kad Medininku robežpunktā tika nošauti septiņi Lietuvas muitas un policijas darbinieki, bet viens tika smagi ievainots.

"Es neizdarīju šo noziegumu, es nekādi ar to neesmu saistīts," sacīja Ņikuļins Viļņas apgabaltiesas sēdē.

Viņš pastāstīja, ka 1991.gada 30.jūlija vakarā iebraucis Viļņā ar Rīgas omoniešu grupu. Grupai bija dota pavēle braukt uz Viļņu, lai eskortētu ieročus un saņemtu jaunu munīciju, jo bija plānots palielināt OMON vienību Rīgā, klāstīja apsūdzētais.

Viņš teica, ka kopā ar šo grupu Viļņā no Rīgas iebraukusi vēl viena omoniešu grupa.

"Nekas īpašs nenotika. Mēs atbraucām uz bāzi, tikāmies ar mūsu līdzstrādniekiem no Rīgas apakšvienības. Mūs paēdināja, mēs kādu laiku skatījāmies videofilmas, pēc tam saņēmām pavēli, ka ir jāpaliek līdz rītam, un mums ļāva atpūsties. Es nedzirdēju nekā aizdomīga un [naktī] nepiecēlos," pavēstīja Ņikuļins.

31.jūlija rītā Rīgas omoniešiem tika pateikts, ka viņiem patstāvīgi jāaizbrauc no Viļņas, un viņi saprata, ka ieroču nodošana tiek pārcelta uz citu dienu, norādīja Ņikuļins. Rīgas OMON darbinieki ar vilcienu aizbraukuši uz Daugavpili, bet no turienes - uz Rīgu.

Apsūdzētais atzina, ka 31.jūlija rītā redzējis Viļņas OMON bāzē karavīru grupu, kas viņam šķitusi aizdomīga.

"Es tagad atceros to brīdi, un tas man vilšus vai nevilšus izraisa jautājumus. Izejot no bāzes, es uz mirkli pamanīju, ka centrālajā hallē bija karavīru grupa," sacīja Ņikuļins.

"Pirmajā acumirklī tā nešķita īpaša, tomēr bija nianses. Grupā bija spēcīgi vīrieši, kādus parasti ņem izlūkos, un tas neradīja nekādas aizdomas, viņi bija formas tērpos - "afgankās", tomēr bija viens [aizdomīgs] apstāklis - viņu ekipējums. Katram bija desantnieka mugursoma, kādu izmanto izlūki vai desantnieki. Es zināju, ka OMON šādas mugursomas nav paredzētas," paskaidroja apsūdzētais.

Ņikuļins tiesas sēdē izvirzīja jautājumu, uz kādu OMON apakšvienību varētu attiecināt šo 10 līdz 15 karavīru grupu.

Prokurori jautāja, kāpēc viņš par to nebija stāstījis iepriekšējās liecībās pirmstiesas izmeklēšanas laikā. Viņš atbildēja, ka agrāk neesot uzskatījis šo apstākli par nozīmīgu.

Ņikuļins pašlaik ir vienīgais aizdomās turētais, kurš stājies tiesas priekšā Medininku slaktiņa lietā.

Jau vēstīts, ka Viļņas apgabaltiesa 2009.gada septembrī sāka izskatīt krimināllietu pret bijušo Rīgas OMON kaujinieku Latvijas pilsoni Konstantīnu Ņikuļinu (Mihailovu), kurš tiek apsūdzēts par līdzdalību Medininku slaktiņā.

1991.gada 31.jūlija naktī padomju milicijas specvienības OMON kaujinieki Medininku robežpunktā nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja. Ir aizdomas, ka asiņaino slaktiņu Medininkos sarīkoja Rīgas toreizējās OMON vienības kaujinieki.

Pagaidām saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām apcietināts tikai viens cilvēks - bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Ņikuļins, kas līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā.

1967.gadā dzimušais Ņikuļins, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai.

Notiesāšanas gadījumā viņam draud brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem vai mūža ieslodzījums. Apsūdzētais sevi par vainīgu neatzīst, lai gan nenoliedz, ka 1991.gada jūlija beigās atradies Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!