Alūksnes rajona Liepnas pagastā kādi mednieki, tvarstot klaiņojošos dzīvniekus, pārpratuma dēļ nošāvuši šķirnes suni, informēja Alūksnes rajona policijas pārvaldes atbildīgā par sadarbību ar presi Marita Parce.
Vācu aitu šķirnes suņa saimniece sūdzējusies policijai, ka viņas suns nošauts netālu no lauku mājas. Suns esot šķirnes dzīvnieks ar "visiem papīriem", un zaudējumu sieviete novērtējusi vairākos simtos latu. "Suns nošauts vairāk nekā 300 metru attālumā no lauku mājām. Tam ap kaklu bija siksna, bet mednieki nodomājuši, ka dzīvnieks ir klaiņojošs," teica Parce.

Liepnas pagasta veterinārārste Laima Kaņepe informēja, ka Liepnas pašvaldība nav izsludinājusi klaiņojošo suņu izķeršanu: "Kāds pats uz savu roku nolēmis izrēķināties ar, viņaprāt, klaiņojošiem suņiem."

Kaņepe apšaubīja šādas rīcības likumību, jo Liepnas pašvaldībā nav apstiprināti suņu un kaķu turēšanas noteikumi un gadiem ilgi pagastā neesot reģistrēts neviens ar trakumsērgu slims dzīvnieks, turklāt neesot arī sūdzību par klaiņojošiem suņiem vai kaķiem.

Alūksnes rajona policijas pārvaldes kārtības policijas priekšnieks Ivars Puris pauda, ka suņa saimniece ir tiesīga vērsties tiesā ar civilprasību pret tiem, kas nošāvuši viņas suni. "Taču fakts ir tas, ka suns no lauku mājām atradies vairāk nekā 200 metru attālumā bez saimnieka uzraudzības, līdz ar to atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajiem suņu un kaķu turēšanas noteikumiem dzīvnieks uzskatāms par klaiņojošu," sacīja Puris. Pēc viņa domām, mednieki suni nošāvuši kā "potenciālu klaiņotāju", kas apdraud meža dzīvniekus.

Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes vadītājs Marģers Kamerāds pauda, ka "nedrīkst tā vienkārši nošaut mājdzīvnieku", ja nav izsludināti trakumsērgas karantīnas ierobežojumi.

"Klaiņojošie mājdzīvnieki ir jāķer, nevis jāiznīcina. Pašvaldībai jāorganizē brigādes un jādara tas, pēc tam noķerto suni līdz 14 dienām tur izolētu un gaida, kad pieteiksies saimnieks," skaidroja Kamerāds. Viņš uzsvēra, ka Ministru kabineta apstiprinātie suņu un kaķu turēšanas noteikumi paredz šādu kārtību, un par to ir atbildīga konkrētā pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!