Par 3000 ASV dolāru izspiešanu aprīļa sākumā Rīgā aizturētie četri vīrieši no cietušā centušies piedzīt neesošu parādu par labu jau mirušai personai, informēja Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns.
Izmeklēšanā noskaidrots, ka 9.martā kriminālā autoritāte Sergejs S. (1970) ar iesauku Hišņik (Plēsoņa) un Eduards S. (1969) ieradās cietušā K. dzīvoklī Rīgā un pieprasīja viņam atdot 800 ASV dolāru, ko cietušais it kā bijis parādā kādai mirušai personai. Naudas K. nebija, tādēļ izspiešanā vainotie viņu iesēdināja automašīnā, aizveda uz kādu Rīgas nomali un piekāva, kā arī atņēma mobilo tālruni.

Piekaušanā naudas izspiedējiem pievienojies arī agrāk četras reizes tiesātais Vitālijs J. (1971) ar iesauku Jušča un agrāk divas reizes tiesātais Dmitrijs A. (1977) ar iesauku Hirurg (Ķirurgs), savukārt "parāda" summu viņi palielināja līdz 3000 ASV dolāru. Vīrieši kopā ar cietušo turpinājuši apbraukāt K. paziņas, cenšoties panākt, lai kāds no viņiem, samaksājot 3000 ASV dolāru, "izpērk" cietušo. Viņa fiziskā ietekmēšana turpinājusies visu dienu.

Dienas beigās aizdomās turamie kopā ar cietušo aizbraukuši pie K. mātes, kura, lai "izpirktu" dēlu, izspiedējiem samaksāja 200 ASV dolāru un 70 latu lielu "drošības naudu". Tad K. atlaists, taču viņam ieteikts iespējami īsā laikā sameklēt visu "parāda" summu.

15.martā cietušais pilsētā satika Vitāliju J. un Sergeju S., kas, uzzinot, ka nauda vēl nav sagādāta, K. atņēma autovadītāja apliecību un sīknaudu, kā arī noteica galīgo naudas piedziņas datumu - 18.martu. Tūlīt pēc tam cietušais meklēja palīdzību policijā. Policija ierosinājusi krimināllietu par izspiešanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

BNS jau vēstīja, ka policija trešdien uz aizdomu pamata par 3000 ASV dolāru izspiešanu aizturējusi agrāk divas reizes tiesāto Dmitriju A., bet ceturtdien izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka viņš ir ceturtais, pēdējais meklējamais noziegumā, kura pārējos trīs līdzdalībniekus policija aizturēja 3. un 4.aprīlī.

Toreiz par šā nozieguma izdarīšanu policija aizturēja agrāk trīs reizes tiesāto kriminālo aprindu autoritāti Sergeju S., agrāk četras reizes tiesāto Vitāliju J. un Eduardu S. Trešdien aizturētais Dmitrijs agrāk tiesāts par laupīšanu un slepkavību un pēc pēdējā cietumsoda izciešanas atbrīvots 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!