Vidzemes apgabaltiesas pastāvīgajā sesijā otrdien krimināllietā par meitenes sabraukšanu un atstāšanu bez palīdzības apsūdzētajam bijušajam Valmieras rajona padomes priekšsēdētājam Jānim Miglavam piespriedusi reālu cietumsodu uz trim gadiem.

Miglavam līdz sprieduma spēkā stāšanās laikam nolemts saglabāt līdzšinējo drošības līdzekli - parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu.

Apelācijas instance noteikusi bargāku sodu, nekā iepriekš bija lēmusi Valkas rajona tiesa, kas Miglavam piesprieda nosacītu sodu uz četriem gadiem un noteica autovadīšanas aizliegumu un trim gadiem, informēja tiesas krimināllietu kancelejā.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, šodien nolasīts saīsinātais spriedums, bet pilns tā teksts būs nākamnedēļ. Desmit dienu laikā pēc sprieduma saņemšanas to varēs pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka Valkas rajona tiesas spriedumu Miglavam par 18 gadus vecās Sanitas notriekšanu un pamešanu bez palīdzības uz ceļa apelācijas instancē bija pārsūdzējusi gan prokurore Ilga Paegle, gan Miglava advokāte, gan arī bojāgājušās meitenes māte.

Limbažu rajona prokuratūrai, kas lietā uzturēja apsūdzību, bija iebildumi pret to, ka sods noteikts pārāk mazs, jo apsūdzībā norādīts, ka Miglavs avārijas brīdī bijis alkohola reibumā, taču tiesa šo faktu uzskatīja par nepierādītu. Šādu uzskatu pauda arī meitenes māte.

Savukārt Miglava advokāte Anita Meļņika sūdzību iesniedza, jo uzskata, ka tiesai, par spīti vairākkārt izdarītajām ekspertīzēm, nav izdevies pierādīt uzbraukuma faktu, kā arī nav ņemts vērā Miglava izteikums, ka meitene pati iznākusi mašīnai priekšā un viņš no sadursmes nav varējis izvairīties.

Jau ziņots, ka cietusī - notriektās meitenes māte -, kā arī prokurore pastāv uz to, ka Miglavs notikuma brīdī bija alkohola reibumā, taču viņš pats apgalvo, ka negadījuma dienas rītā izdzēris apmēram 50-100 gramus alkohola, līdz ar to negadījuma brīdī neesot bijis reibumā.

Saskaņā ar apsūdzību Miglavs 1999.gada 1.augusta vakarā Valkas rajona Strenčos notriecis 18 gadus veco Sanitu un no notikuma vietas aizbēdzis, atstājot cietušo bez palīdzības, kā dēļ meitene mirusi.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2000.gadā Valkas rajona prokuratūra saistībā ar meitenes notriekšanu ierosināto krimināllietu divas reizes nolēma izbeigt nozieguma sastāva trūkuma dēļ, bet meitenes vecāki šos lēmumus pārsūdzēja. Apsūdzības uzturēšanu pēc tam uzticēja Limbažu rajona prokuratūrai.

Miglavam par neziņošanu par notikušo avāriju administratīvā kārtā uz diviem gadiem tika atņemtas autovadītāja tiesības. Tiesības viņš atguva 2002.gadā. Pēc tam Miglavs, atkal būdams alkohola reibumā, iekļuva satiksmes negadījumā - sadūrās ar piena savākšanas automašīnu, par ko autovadītāja tiesības atkal zaudēja.

Miglava krimināllietas izskatīšana gan pirmajā instancē, gan apelācijas instancē vairākkārt tikusi atlikta tiesājamā veselības stāvokļa dēļ. Valkas tiesai reiz viņš atsūtīja izziņu no medicīnas iestādes, ka ir stacionēts un cieš no pēctraumatiskās encefalopātijas, bet Vidzemes apgabaltiesas Madonas pastāvīgā sesijā pērn tika iesniegts dokuments, ka Miglavam veselības problēmu dēļ ir nepieciešama operācija un tāpēc viņš nevar ierasties uz tiesu.

Tiesas izmeklēšanas laikā vairākkārt nozīmētas papildus ekspertīzes, lai tuvāk noskaidrotu notikušā apstākļus. Valkas rajona tiesa 2002.gadā pat nolēma atlikt lietas skatīšanu un atjaunot pirmstiesas izmeklēšanu, lai veiktu papildu autotehnisko un medicīnisko ekspertīzi.

2003.gadā Miglavs kādu laiku pavadīja Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kur viņu nogādāja ar diagnozi - dzēruma delīrijs. Kāda sieviete viņu bija atradusi guļam bezsamaņā bez apaviem netālu no Valmieras "Komjauniešu" kalniņa.

Par Miglava lietas virzību interesējās arī Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga, norādot, ka šīs lietas laikā atklājies, ka noziegumu izmeklēšanas jomā Latvijā vēl daudz kas ir jāuzlabo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!