Augstākajai tiesai (AT) pēc būtības būs jāskata lieta pret mirušo tiesnesi Beatrisi Tāleri, lai izlemtu, vai tiesneses apelācijas sūdzība bijusi pamatota un viņa ir reabilitējama, vai arī nē.

Jau vēstīts, ka kukuļņemšanā apsūdzētā Tālere pēc ilgstošas slimības jūlijā nomira. 2008.gadā viņu un bijušo tiesnesi Irēnu Poļikarpovu pirmās instances tiesa atzina par vainīgām apsūdzībās un notiesāja ar astoņu gadu ilgu cietumsodu. Tālere vainu apsūdzībās neatzina un spriedumu pārsūdzēja.

Kriminālprocesa likums paredz - ja apsūdzētais, kurš savā apelācijas sūdzībā ir apstrīdējis savu vainu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā vai nodarījuma faktiskos apstākļus, ir miris, viņa sūdzība tiesai vienalga ir jāizskata. Tāleres advokāte Maija Kalniņa portālam "Delfi" sacīja, ka tiesai lieta būs jāskata pēc būtības, lemjot, vai apsūdzētās apelācija bijusi pamatota vai nē. Advokāte skaidroja - ja pirmās instances spriedumu būtu pārsūdzējusi vien advokāte, tad, lai lietu skatītu un, iespējams, apsūdzēto reabilitētu, būtu nepieciešams apsūdzētās tuvinieku lūgums. Advokāte arī sacīja, ka Tālere ar viņu noslēgusi vienošanos par aizstāvību arī tiesas otrajā instancē, līdz ar to būs, kas pārstāv mirušās apsūdzētās intereses.

Likums paredz - ja procesa virzītājs ar savu lēmumu ir izbeidzis kriminālprocesu sakarā ar personas nāvi vai arī ir izbeidzis kriminālprocesu uz cita nereabilitējoša pamata, pēc būtības atzīstot personu par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, un šī persona pēc tam ir mirusi, tās likumiskie pārstāvji, tuvinieki vai citas personas, kuru rīcībā ir fakti, kas liecina par mirušā nevainīgumu, viena gada laikā var iesniegt pieteikumu par kriminālprocesa turpināšanu mirušā reabilitācijai. Likums ļauj pieteikumu par kriminālprocesa turpināšanu mirušā reabilitācijai iesniegt arī tad, ja ir miris aizdomās turētais vai apsūdzētais, bet procesa virzītājs kriminālprocesu vēl nav izbeidzis.

Kalniņa portālam "Delfi" stāstīja, ka arī Tāleres brālis, kurš ir vienīgais tiesneses tuvinieks, vērsies pie advokātes, lūdzot lietu skatīt, lai māsu reabilitētu. Taču, šinī gadījumā, kad apelācijas sūdzību rakstījusi pati apsūdzētā, viņas brāļa klātbūtne tiesas sēdē nebūs nepieciešama.

Arī Augstākajā tiesā portālam "Delfi" paskaidroja, ka lietu pēc būtības attiecībā uz Tāleri skatīs.

Apelācijas instance lietu plānojusi izskatīt nākamajā nedēļa, taču Kalniņa portālam "Delfi" atzina, ka ir sasirgusi un tamdēļ nāksies lūgt tiesu lietas izskatīšanu atlikt. Iepriekš AT lietu neskatīja apsūdzētās Poļikarpovas slimības dēļ.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka krimināllietā apsūdzības uzrādītas arī bijušajiem tiesu izpildītājiem Raimondai Sporei un Raimondam Zunduram.

2008.gada februāri Rīgas apgabaltiesa Tāleri atzina par vainīgu kukuļa pieņemšanā un apzināti nelikumīgu lēmumu taisīšanā, bet Poļikarpova atzīta par vainīgu kukuļa pieņemšanā. Pirmās instances tiesa abas tiesneses sodīja ar astoņu gadu cietumsodu, piemēroja arī daļēju mantas konfiskāciju. Spore un Zundurs atzīti par vainīgiem kukuļdošanā. Taču tiesas lēmums tika pārsūdzēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!