Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finansu policijas (FP) darbinieki vakar ar iezīmētas naudas palīdzību par kukuļņemšanu muitas noliktavā aizturējuši muitas uzraudzi, 1974.gadā dzimušo Ivetu G.
Pēc nopratināšanas aizturētā ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Ierosināta krimināllieta par kukuļņemšanu. Īstenojot operatīvo plānu, vakar FP darbinieki muitas noliktavā uzstādīja audio un video ierakstošu tehniku. Plkst.15 pārstāvis, aprīkots ar ierakstošo aparatūru un saņēmis iezīmētas naudas zīmes, devās uz muitas noliktavu, lai nodotu Ivetai G. pieprasīto kukuli par kravas noformēšanu.

Pārstāvis muitas kontroles punkta telpās uzsāka sarunu ar muitas uzraudzi par kukuļa nodošanu. Pēc muitnieces norādījuma iezīmētā nauda tika novietota zem datora tastatūras, kas atradās uz galda muitas telpā.

Abi vienojās par to, ka pārstāvis Ivetai G. maksās noteiktu summu par katras pienākošās kravas noformēšanu. Panācis vienošanos, viltus kukuļdevējs no telpas izgāja, savukārt muitniece pacēla no galda datora tastatūru, paņēma atstāto naudu un iebāza to labajā kurpē.

Pēc mirkļa FP darbinieki aizturēja minēto muitas uzraudzi muitas noliktavas virtuvē un, klātesot divām lieciniecēm, nodeva personas apskates veikšanai FP izziņas inspektorei. Apskates laikā tika atrasta nauda un veikta tās apskate. Naudas novietošana zem datora tastūras un naudas izņemšana fiksētas digitālajā video lentā, bet sarunas par naudas nodošanu turpmākām darbībām ierakstītas audio minikasetē.

Kā atzina muitas darbinieces vadība, Ivetas G. darbs vadību nav apmierinājis. Savukārt VID ģenerāldirekors Andrejs Sončiks atzina, ka ir apmierināts ar realizētā operatīvā eksperimenta rezultātiem.

"Cīņa ar korupciju ir jāsāk nevis ar diskusijām un teorētisku spriedelēšanu par korupcijas tēmu, bet gan sakopjot savas mājas pagalmu - atbrīvojoties no visiem tiem darbiniekiem, kuri, izpildot dienesta pienākumus, pieļauj negodprātīgu rīcību," sacījis Sončiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!