Ģenerālprokuroram Jānis Maizītis trešdien nolēmis nodot soda izciešanai Krievijā par ielaušanos Pēterbaznīcas tornī notiesātos Krievijas nacionālboļševikus Maksimu Žurkinu un Sergeju Soloveju, ja Krievija nodrošinās vieņiem turpmāko soda izciešanu.
Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska informēja, ka ģenerālprokurors izskatījis Soloveja un Žurkina lūgumu nodot viņu soda izciešanai Krievijā un sakaņā ar Latvijas un Krievijas 1993.gadā noslēgto līgumu par personu nodošanu soda izpildei nosūtīs materiālus Krievijas ģenerālprokuroram par to, ka nav šķēršļu notiesāto nacionālboļševiku nodošanai, nodrošinot šīm personām soda izciešanu viņu pilsonības zemē.

No Krievijas saņemti vairāki lūgumi gan pērn, gan arī šajā gadā, kuros bijuši dažādi motivēti lūgumi gan par notiesāto izdošanu, gan par nodošanu soda izciešanai Krievijā. Tāpat februārī Augstākās tiesas (AT) Senāts noraidīja prokuratūras iesniegto kasācijas protestu triju par huligānismu notiesāto Krievijas nacionālboļševiku krimināllietā, kuri aizpērnā gada novembrī ielauzās Pēterbaznīcas tornī.

AT pagājušā gada oktobrī trim Krievijas nacionālboļševikiem apsūdzību par terorismu pārkvalificēja pret huligānismu un būtiski samazināja piespriestos bargos cietumsodus. AT Solovejam un Žurkinam piesprieda attiecīgi sešus un piecus gadus. Iepriekš abiem bija piemērots 15 gadu cietumsods, atzīstot viņus par vainīgiem terorismā. Savukārt Dmitrijam Gafarovam, kurš nozieguma brīdī bija nepilngadīgs, AT piemēroja viena gada cietumsodu. Viņš sodu jau izcietis un izraidīts uz Krieviju.

Krievijas nacionālboļševiki Latvijā aizpērnā gada novembrī, piedraudot ar granātai līdzīgu priekšmetu, iebruka Pēterbaznīcas tornī, kur izkāra karogu ar savas organizācijas simboliku. Pēc neilga laika viņi tomēr padevās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!