Aizvadītajā gadā ar reālu brīvības atņemšanu sodīti 26% no visām notiesātajām personām, bet narkotiku lietās ar reālu brīvības atņemšanu sodīti 55,5% tiesājamo.
Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretārs Leonards Pāvils, šādi dati iegūti, AT senatoriem pabeidzot krimināllietu izpēti apgabaltiesās, lai noskaidrotu, kā tiesas piemēro Krimināllikuma 253.pantu par narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apriti. Pārbaudi AT senatori veikuši ārpus saviem tiešajiem pienākumiem.

Tiesu prakses apkopojums liecina, ka aizvadītajā gadā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar narkotikām, notiesātas 256 personas. Galvenokārt šīs lietas izskatītas apgabaltiesās.

AT krimināllietu tiesu palātā nonākušas un izskatītas 68 personu lietas, bet līdz AT Senātam pērn nonākušas 13 personu lietas, kas saistītas ar narkotikām. Krimināllietu izpēte tika veikta, lai noskaidrotu arī, vai tiesas nosaka adekvātus sodus un kāda ir motivācija Krimināllikuma 49.panta "Vieglāka soda noteikšana nekā likumā paredzētais sods" piemērošanai.

Tiesu prakses apkopojums par narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apriti šonedēļ tika apspriests AT krimināllietu tiesas palātā, bet pirmdien, 15.aprīlī, tiek rīkota apspriede ar apgabaltiesu priekšsēdētājiem. Izpētes rezultāti un secinājumi tiks paziņoti preses konferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!