Foto: AFP/Scanpix/LETA

Oktobra sākumā Rīgas Pārdaugavas tiesa nolēma, ka paveiktais noziegums liek konfiscēt noziedzīgi iegūtu kriptovalūtu – "Bitcoin" valūtu ap 200 eiro vērtībā, taču pagaidām nav skaidrības, kā to izdarīt un vai valsts iestādes to spēs izdarīt, otrdien vēstīja LNT ziņu raidījums "900 sekundes".

Raidījums vēstīja, ka Latvijā joprojām nav regulējuma šādiem gadījumiem ar kriptovalūtu. Pašlaik konkrētajā krimināllietā vēl turpinās pirmstiesas izmeklēšana, tāpēc publiski zināms vien tas, ka viens iespējamais noziedznieks ar citu noziedznieku norēķinājies kriptovalūtā.

"Ar šo te kriptovalūtu tika maksāts par konkrētām darbībām," raidījumam atzinusi Rīgas Kurzemes rajona prokuratūras prokurore Inese Linberga. "Pierādījumu kopums deva pietiekamu pamatu secināt, ka šī kriptovalūta ir iegūta noziedzīgā ceļā un saistīta ar noziedzīgu nodarījumu," skaidroja Linberga.

Raidījums secinājis, ka ar "Bitcoin" ir maksāts par kāda nozieguma izdarīšanu. "Es domāju, ka šis ir viens no pirmajiem gadījumiem," prokurore piesardzīgi norāda, ka šis ir pirmais kriptovalūtas konfiscēšanas mēģinājums Latvijā.

"Bitcoin" konfiscēšanu tiesa ir uzdevusi Valsts ieņēmumu dienestam (VID), taču pagaidām dienests neesot gatavs runāt par šo tēmu, ziņoja raidījums.

""Bitcoin" nav principā iespējams to kā atņemt, konfiscēt," raidījumam norādīja kriptovalūtas eksperts Mikus Losāns, atzīmējot, ka "Bitcoin" un citas kriptovalūtas neglabājas kādā centralizētā vietā, tāpēc valsts iestādei nav kur vērsties, lai pieprasītu arestēt vai konfiscēt kriptovalūtas elektronisko maciņu.

"Decentralizētās biržas, viņas nav regulētas, viņas nevienam nepieder, ir tehnoloģija, kas to biržu izveidojusi un šajās decentralizētajās biržās nav iespējams iegūt "Bitcoin" bez īpašnieka atļaujas," skaidroja Losāns.

"Delfi" jau rakstīja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa šā gada 10. oktobrī atzina kriptovalūtu par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem un konfiscējusi valsts labā, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Valsts policija sākusi vairākus ar kriptovalūtām saistītus kriminālprocesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!