Augstākās tiesas (AT) Senāts ir atstājis nemainītu tiesas spriedumu strīdā par mākslinieku darbnīcu privatizāciju Rīgā, Eksporta ielā 4, ar kuru šī nama bēniņu telpu privatizācija atzīta par nelikumīgu, informē tiesas preses sekretāre Ilze Eida.
Kā ziņots, šā gada 14.jūnijā AT daļēji apmierināja Ģenerālprokuratūras prasību un atzina Eksporta ielas 4.nama bēniņu telpu privatizāciju par nelikumīgu.

Par spēkā neesošiem AT atzina Rīgas pilsētas valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (RDzMPK) lēmumus, saskaņā ar kuriem nama bēniņi privatizēti kā mākslinieku darbnīcas.

Tāpat par spēkā neesošām tiesa atzina Lailai Kellei izsniegtās apliecības par īpašuma tiesībām uz šīm telpām un Vladimiram Taurēnam izsniegtās izziņas par īpašuma tiesībām.

AT noraidīja prasību tajā daļā, kurā prokuratūra lūdza atzīt par spēkā neesošiem tālākos šo mākslinieku darbnīcu pirkuma un dāvinājuma līgumus, ar kuriem Kelle īpašumu uzdāvināja Gintam Kronbergam un Taurēnam.

Kasācijas sūdzības par tiesas spriedumu AT Senātā iesniedza Kelles, Taurēna un Kronberga advokāti.

Ģenerālprokuratūras prokurors pērn divu privātpersonu - Ineses Kokares un Aleksandra Tjutereva - interesēs pret RDzMPK un Eksporta ielas mākslinieku darbnīcu privatizētājiem - Kelli, Taurēnu un Kronbergu - iesniedza prasību Rīgas apgabaltiesā.

Pēc Eksporta ielas 4.nama iedzīvotāju iesnieguma prokuratūra uzsāka pārbaudi un konstatēja, ka ir notikusi nelikumīga dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas samazināšana un nelikumīga jauna īpašuma izveide un radies šīs mājas dzīvokļu īpašnieku tiesību aizskārums, tāpēc izlemts vērsties tiesā.

Nomas līgums ar Kelli mākslinieku darbnīcai 500 kvadrātmetru platībā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona izpilddirekcijā tika reģistrēts 1999.gada novembrī. Vēlāk šīs bēniņu telpas tika sadalītas divos īpašumos un attiecīgi reģistrēta to privatizācija RDzMPK. Vienu daļu bēniņu Kelle jau 1999.gada decembrī pārdeva Kronbergam, bet otru daļu - 2001.gada februārī uzdāvināja Taurēnam.

Prokuratūra uzskata, ka visas augstākminētās darbības veiktas nelikumīgi, jo neatbilst likumam par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju. Prasības pieteikumā prokuratūra minējusi vairākas likuma normas, kuras ir pārkāptas, tajā skaitā norma, kas nosaka - bēniņi ietilpst daudzdzīvokļu mājas kopīpašumā esošās mājas daļā.

Šī ir pirmā prasība tiesā par nelikumīgi privatizētām ēku daļām, ko pirmās instances tiesā uzvarējusi prokuratūra. Rīgas apgabaltiesa pērnā gada 1.oktobrī prokuratūras prasību apmierināja.

Kopumā prokuratūra tiesā cēlusi 12 prasības par pārkāpumiem vairāku Rīgas centra namu bēniņu un pagrabstāvu privatizācijā. Prasībās lūgts atjaunot kopīpašuma tiesības uz telpām, kuras privatizējušas atsevišķas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!