Jēkabpils rajona tiesa no apcietinājuma atbrīvojusi krāpšanā lielos apmēros apsūdzēto bijušo komunistiskās partijas sekretāru un Alfrēda Rubika līdzgaitnieku Ojāru Potreki. Apcietinājumā viņš atradās vairāk nekā gadu.
Tiesa prokuratūras lūgumu pagarināt apcietinājuma termiņu noraidīja 21.jūnijā un brīvībā viņš izlaists 25.jūnijā, kad beidzies tiesas iepriekš piemērotais mēneša termiņš.

Tiesa uzskatīja, ka Potreki ir slikts veselības stāvoklis, turklāt esot ieilgusi pirmstiesas izmeklēšana. Tā kā svarīgākās izmeklēšanas darbības ir veiktas un galvenie pierādījumi savākti, viņš vairs patiesības noskaidrošanai nevar traucēt.

Tāpat neesot pamata domāt, ka viņš varētu izvairīties no izmeklēšanas. Šo lēmumu prokuratūra var pārsūdzēt.

Aptuveni 58 gadus vecais Potreki un viņa biedrs apsūdzēti par divām krāpšanas epizodēm. Abi apsūdzētie centušies izkrāpt 6787 un 4118 latus no uzņēmuma "RD Līzinga grupa". 1995.gadā Potreki izkrāpis 65 tūkstošus ASV dolāru no kāda Dienvidslāvijas pilsoņa. Par krāpšanu lielos apjomos tiesa var piespriest līdz sešiem gadiem cietumā vai naudassodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

Padomju laikā Potreki ilgus gadus bijis politekonomijas pasniedzējs, vairākkārt stažējies ārzemēs un aizstāvējis disertāciju par Rietumvācijas ekonomiku. 1991.gadā Potreki reģistrēja Maskavas banku un bija tās prezidents, bet 1991.gada 12.augustā viņš iecelts par PSRS īpašumu fonda Latvijas daļas pārstāvnieku.

Kopš atmodas Potreki politiskajā dzīvē nav iesaistījies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!