Pēc dienesta pārbaudes pabeigšanas no dienesta Iekšlietu ministrijā atbrīvota Ekonomikas policijas biroja (EPB) priekšnieka vietniece Tatjana Durova, kā arī biroja inspektore Tatjana Reva, kuras pērn aizturēja aizdomās par kukuļņemšanu. Kā informēja Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns, policija dienesta pārbaudi par pieļautajiem pārkāpumiem pabeidza 12.februārī.
Pārbaudes laikā secināts, ka gan Durova, gan Reva nav pildījušas likumā par policiju ietvertās normas nelokāmi pildīt likuma prasības un ievērot profesionālās ētikas normas, pārkāpušas likumu par policiju, un tas nav savienojams ar dienestu policijā.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka EPB inspektore Reva ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, savukārt Durova nav izpildījusi savus pienākumus, būdama EPB priekšnieka vietniece. Abas bijušās EPB darbinieces no darba policijā atbrīvotas ar šā gada 12.februāri disciplīnas neievērošanu dēļ.

EPB darbinieces tika aizturētas 2001.gada 16.novembrī aizdomās par kukuļa izspiešanu. Durova bija līdz šim augstākā policijas amatpersona, kas aizturēta par šāda veida noziegumu.

Pēc iepriekš policijas sniegtajām ziņām, izspiestā kukuļa lielums bijis 10 000 latu, un šī nauda bija paredzēta, lai izbeigtu šā gada maijā ierosinātu krimināllietu par krāpšanu lielos apmēros pret valsts budžetu. Krimināllieta ierosināta Ekonomikas policijas pārvaldē 17.maijā par krāpšanos ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksām kopumā par 86 000 latu.

Kādas pasta pārvadājumu pakalpojumu firmas pārstāvis pēc šīs lietas ierosināšanas meklējis iespēju, kā izbēgt no iespējamās kriminālatbildības un soda. Ar bijušās Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieka palīdzību šī persona nokļuvusi pie Ekonomikas policijas darbiniekiem. Iepriekš minēto summu policijas darbiniekiem nogādājis starpnieks.

Šā gada janvārī Durovu nesauca pie kriminālatbildības un atcēla viņai iepriekš piemēroto drošības līdzekli. Likumā noteiktajā laikā apsūdzība netika uzrādīta, jo lietā nebija pietiekamu pierādījumu, lai sāktu kriminālvajāšanu.

Par bijušo EPB inspektori Revu prokuratūra pieņēma lēmumu par saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas par kukuļa pieņemšanu, izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības saistītas ar kukuļa izspiešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!