Foto: LETA

Mājsēdes kontroles laikā naktī no sestdienas uz svētdienu, 31. janvāri no pulksten 22 līdz pulksten 5 Valsts policija (VP) sadarbībā ar citām institūcijām pārbaudīja 4792 personas. 3603 gadījumos personas uz ielas atradās attaisnojošu iemeslu dēļ un viņām bija aizpildīti pašapliecinājumi. 570 gadījumos iedzīvotājiem doti preventīvi norādījumi, bet tika konstatēti arī pārkāpumi, par kuriem uzreiz piemēroti sodi vai uzsākti administratīvie procesi. Saistībā ar ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu uzsākti 400 administratīvo pārkāpumu procesi, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Puse no procesiem uzsākti Rīgas reģionā. Tāpat sagatavoti 149 ziņojumi par administratīvo pārkāpumu procesu uzsākšanu.

VP Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas patrulējot 30. janvāra vakarā Rīgā, Volguntes un Apūzes ielu krustojumā pulksten 23 sastapa vīrieti, kurš pārvietojās ārpus savas dzīvesvietas, neuzrādīja pašapliecinājumu un atteicās sniegt savus datus, kā arī uzvedās agresīvi. Likumsargi pieņēma lēmumu personu nogādāt policijas iecirknī personības noskaidrošanai. Vedot vīrieti iecirknī augšā pa kāpnēm, viņš turpināja uzvesties agresīvi, vicināties ar rokām un mēģināja ar dūri iesist policistam.

Vīrietim vairākkārt tika dotas norādes izbeigt pretestību un pakļauties policijas darbinieku likumīgām prasībām, taču viņš turpināja likumsargu likumīgās prasības ignorēt. Lai savaldītu vīrieti, viņam tika uzlikti roku dzelži. Iecirknī tika noskaidrota vīrieša personība un konstatēts, ka viņam nav arī deklarētas dzīvesvietas.

Valsts policijā par notikušo tika uzsākti trīs administratīvo pārkāpumu procesi par mājsēdes neievērošanu, par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu un par dzīvesvietas nedeklarēšanu.

31. janvārī ap pulksten 00.40 Valsts policija Rīgā, Pilsoņu ielā pamanīja sievieti, kura neievēroja pārvietošanās aizliegumu. Sieviete nepildīja policijas darbinieku likumīgās prasības iekāpt dienesta transportlīdzeklī, viņa lamājās necenzētiem vārdiem, iespēra dienesta transportlīdzeklim ar kāju un atteicās izpildīt rīkojumu. Sievietes attieksme pret mājsēdes noteikumiem bija nicinoša un viņa savā paskaidrojumā minēja, ka slēpusies no Valsts policijas darbiniekiem, ieguļoties sniegā tā, lai viņu nepamanītu. Viņa paskaidroja ka, būdama alkohola reibumā, devusies mājās, bet neatklāj, kur bijusi. Tāpat sieviete atzina, ka par ieviesto aizliegumu bija informēta, un apzināti to bija pārkāpusi.

VP šajā gadījumā tika uzsākti divi administratīvo pārkāpumu procesi – par mājsēdes neievērošanu un par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!