Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieces Vijas Jermočenko krimināllietu, uzzināja birojā.
Lieta nosūtīta Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai. KNAB uzskata, ka pret aizdomās turamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un neizpaužamu ziņu izpaušanā savākts pietiekami daudz pierādījumu, lai lietu varētu nodot kriminālvajāšanai, taču arī turpmāk sola palīdzēt prokuratūrai lietas izmeklēšanā.

Lietu, kuras ietvaros 22.novembrī aizturēta Jermočenko, KNAB ierosināja 5.novembrī. Aizdomās turamā šobrīd apcietināta. IeM pēc notikušā ierosināta dienesta pārbaude, Jermočenko atstādināta no dienesta pienākumu veikšanas.

KNAB norāda, ka informācijas sistēmas "Kontingents" priekšniece pulkvežleitnante Jermočenko pārkāpusi fizisku personu datu aizsardzības likumu, sodu reģistra likumu, kā arī IeM Informācijas centra nolikuma normas un instrukciju par datu bāzes izmantošanu, noteikumus par sodu reģistra ziņu izsniegšanas kārtību.

Tāpat pārkāpta informācijas sistēmu "Kontingents", "Tilts" un "Fototēka" izmantošanas kārtība.

Biroja aizturētā IeM darbiniece Informācijas centrā strādā no 1990.gada, bet iekšlietu sistēmā - jau kopš 1978.gada.

Pēc notikušā IeM paziņoja, ka izvērtēs nepieciešamību "ieviest jaunus administratīvus, tehniskus un juridiskus pasākumus, lai vēl vairāk samazinātu informācijas noplūdes riskus".

Krimināllikums par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai notikusi mantkārīgā nolūkā, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai naudas sodu līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām. Bet par tādu neizpaužamu ziņu izpaušanu, kuras nav valsts noslēpums, krimināllikums par ziņu neizpaušanu brīdinātai valsts amatpersonai paredz piespiedu darbu vai naudas sodu līdz divdesmit minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!