Rīgas apgabaltiesa pirmdien noraidīja prokuratūras protestu pret Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu, ar kuru Ventspils amatpersonu lietā apsūdzētajai komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniecei Gitai Grasmanei atcelts drošības līdzeklis - apcietinājums.
Pēc tiesas sēdes Grasmanes advokāts Aivars Ludvigs norādīja, ka tiesa ir pieņēmusi taisnīgu lēmumu, bet paradoksāli esot tas, ka Grasmane visilgāk no visiem šajā lietā apsūdzētajiem ir atradusies apcietinājumā - teju vai piecus mēnešus, kā rezultātā ļoti pasliktinājusies viņas veselības stāvoklis, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc mainīts drošības līdzeklis.

Advokāts pauda viedokli, ka Grasmane ir visnenozīmīgākā persona visā lietā un nepamatoti ir turēta apcietinājumā, jo esot bijusi tikai administratore un pildījusi priekšnieku rīkojumus, tai skaitā arī uzņēmēja Laimoņa Junkera, kurš patlaban atrodas meklēšanā.

Grasmane ir devusi prokuratūrai plašas liecības un izstāstījusi visu, ko zinājusi, teica advokāts.

Ludvigs norādīja, ka Latvijā laikam vēl nav beigušies "Cepļa laiki", proti, kad bagātie ir nelaimē, cieš zemākstāvošie.

Prokurors Krišjānis Rudzītis nevērtēja tiesas lēmumu, jo neesot pieņemts vērtēt lēmumus, kuri nav pārsūdzami.

Rudzītis vien norādīja, ka izmeklēšana turpināsies. Ja tiks konstatēti pārkāpumi pašreiz noteiktā drošības līdzekļa izpildē vai arī Grasmane traucēs izmeklēšanu, prokuratūra varētu vērsties tiesā ar jaunu protestu par drošības līdzekļa maiņu.

Prokurors nepiekrita advokāta teiktajam, ka Grasmane turēta apcietinājumā nepamatoti. Šīs drošība līdzekļa pamatotību esot pierādījuši tiesas lēmumi. Rudzītis norādīja, ka drošības līdzeklis nav sods un to piemēro, ja persona var traucēt izmeklēšanai, un šajā gadījumā nav svarīga personas loma konkrētajā lietā. Viņš gan piebilda, ka Grasmanes loma nemaz neesot bijusi tik maza.

Vēl joprojām ir pamats uzskatīt, ka Grasmane varētu traucēt izmeklēšanai, teica Rudzītis.

Jau ziņots, ka tā dēvētajā Ventspils amatpersonu iespējamo nelikumību lietā Grasmani tur aizdomās par noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu no 2000.gada gandrīz desmit miljonu ASV dolāru (5,34 miljonu latu) apjomā.

Pēc aizturēšanas Grasmanei piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, taču 5.jūnijā Rīgas Centra rajona tiesa pārskatīja viņas drošības līdzekli un nolēma apcietinājumu atcelt. Patlaban Grasmanei piemērots aizliegums izbraukt no valsts, kā arī kontaktēties ar noteiktu personu loku.

Ventspils amatpersonu lietā prokuratūra izvirzījusi apsūdzības astoņām personām - Ventspils mēram Aivaram Lembrgam un Ventspils uzņēmējam Ansim Sormulim, kuri pašlaik atrodas apcietinājumā, Grasmanei, AS "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētājam Mamertam Vaivadam, AS "Ventamonjaks" bijušajam padomes priekšsēdētājam Kristam Skujam, Ventspilī praktizējošam advokātam Gintam Laiviņam-Laiveniekam, Lemberga dēlam Anrijam Lembergam un Ventspils uzņēmējam Junkeram, kura apcietināšanu tiesa ir sankcionējusi, taču viņš neatrodas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!