Valmieras rajona policijas pārvaldei izdevies noskaidrot trīs personas, kuras, iespējams, aizvadītajā nedēļā ielauzās Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā un nozaga tur vērtīgus priekšmetus. Pirmdien, 20.jūnijā krimināllieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.
Valmieras rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas priekšnieks Salvis Stāmers sacīja, ka viens no iespējamiem apzadzējiem ir 17 gadus vecs, bet pārējie ir vecāki.

Pagaidām nozagtās mantas nav atrastas, apliecināja Valmieras rajona policijas pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Jukāma.

Stāmers informēja, ka iespējamie apzadzēji bijuši policijas redzeslokā jau agrāk.

Valmieras rajona virsprokurors Guntis Dreija sacīja, ka iespējamie vainīgie patlaban atrodas ārvalstīs, taču neatklāja, kur. Šai valstij Ģenerālprokuratūra pieprasīs šo trīs personu izdošanu tiesāšanai Latvijā. Cik ilgā laikā iespējamie apzadzēji varētu nonākt atpakaļ Latvijā, nav zināms, jo, kā informēja Dreija, dokumentu kārtošana varētu aizņemt nedēļas vai pat mēnešus.

Iespējamajiem vainīgajiem apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma 175.panta 3.daļas par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Prokuratūra pagaidām sīkākas ziņas par iespējamajiem vainīgajiem nesniegs, sacīja Dreija.

Pagaidām neviens saistībā ar šo zādzību nav apcietināts.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā baznīcā uzlauzts seifs, ziedojumu kastīte, nozagti četri valsts nozīmes kultūras pieminekļu saraksta priekšmeti. Nozagts vīna biķeris, kas datēts ar 1760.gadu, oblāšu jeb tā saukto dievmaizīšu šķīvis un trauks, kas saglabājies no 17.gadsimta, un 18.gadsimta vīna krūze. Visi šie priekšmeti baznīcai savulaik dāvināti.

Visvairāk baznīcā izpostīta sakristejas telpa, kur cilvēkus parasti pieņem mācītājs. Tajā salauzts krēsls, ar īlenu vai citu priekšmetu mēģināts atlauzt seifu. Vandaļi uz vietas baznīcā lietojuši vīnu.

Policijai ir vairākas versijas, kā zagļi ir iekļuvuši baznīcā, taču pagaidām tās netiek izpaustas. Baznīcai nav signalizācijas.

Kā liecina informācija internetā, Sv.Sīmaņa baznīca celta 1283.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!