Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja krimināllietu par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas 92 639,36 latu apmērā un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju, informēja VID Komunikācijas nodaļā.
VID FPP krimināllieta tika ierosināta 2004.gada septembrī pēc Krimināllikuma panta par kāda SIA amatpersonu izvairīšanos no likumā paredzēto nodokļu nomaksas. Savukārt divas dienas vēlāk krimināllieta tika papildus kvalificēta pēc par to, ka SIA, izvairoties no likumā paredzēto nodokļu nomaksas, legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Izmeklēšanas laikā noskaidrota personu grupa, kas pēc iepriekšējas vienošanas organizēja fiktīvu uzņēmumu reģistrāciju, nolūkā izmantot to dokumentus fiktīvu darījumu noformēšanai, ar mērķi nemaksāt pievienotās vērtības nodokli, organizēja naudas līdzekļu kustības shēmu, kuras rezultāta notika to piederības slēpšana un saņemot atpakaļ naudas līdzekļus, legalizēja noziedzīgi iegūtos līdzekļus.

Krimināllietas ietvaros tika pieprasīta audita pārbaude par laika periodu no 2004. gada 1. janvāra līdz 2004. gada 30. septembrim, kuras rezultātā papildus nomaksai valsts budžetā ir aprēķināts pievienotās vērtības nodoklis 92 639,36 latu apmērā. Laika posmā no 2004. gada 19. augusta līdz 2004. gada 20. septembrim no SIA kontiem bankās skaidra nauda bija izņemti 575 450 lati.

Krimināllietā procesa virzītājs uzlika arestu SIA naudas līdzekļiem 30 000 latu apmērā, tādējādi nodrošinot valstij nodarīta zaudējuma daļējo kompensāciju.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, lai uzsāktu kriminālvajāšanu attiecībā pret SIA amatpersonu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un personu grupu par noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!