Oktobrī tiesas priekšā par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas atkal stājušies divi uzturlīdzekļu nemaksātāji, vienam no viņiem tiesa piesprieda 200 stundu piespiedu darbu, otram – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pusotram gadam nosacīti, informēja Uzturlīdzekļu garantijas fondā.
Oktobrī tiesas priekšā par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas atkal stājušies divi uzturlīdzekļu nemaksātāji, vienam no viņiem tiesa piesprieda 200 stundu piespiedu darbu, otram – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pusotram gadam nosacīti, informēja Uzturlīdzekļu garantijas fondā.

Pašlaik tiesu gaida vēl 15 parādnieki, pret kuriem ierosinātas krimināllietas pēc Krimināllikuma panta par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu došanas bērniem. Septembrī Dobeles rajona tiesa piespriedusi reālu brīvības atņemšanu kādam divu bērnu tēvam, kurš jau ilgāku laiku bija ļaunprātīgi izvairījies no uzturlīdzekļu maksāšanas saviem bērniem

Šogad fonda administrācija kopā nosūtījusi 96 iesniegumus tiesībaizsardzības iestādēm par parādnieku saukšanu pie kriminālatbildības, un tikai 36 gadījumos policija atzinusi, ka lietai nav noziedzīga nodarījuma sastāva – astoņos gadījumos tāpēc, ka parādnieki, uzzinot, ka viņiem draud saukšana pie kriminālatbildības, pilnībā nomaksājusi iekrātos parādus valstij un uzsākuši paši dod uzturlīdzekļus bērniem.

Turklāt vēl 13 policijas pieņemtos lēmumus par atteikšanos ierosināt krimināllietu fonda administrācija ir pārsūdzējusi prokuratūrā, no tām desmit gadījumos lieta nodota jaunai izskatīšanai, jo prokuratūra atcēlusi policijas pieņemto lēmumu.

Līdz novembra sākumam Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā saņemti jau vairāk nekā desmit tūkstoši iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu, 444 no tiem iesniegti atkārtoti kopā ar jaunu tiesas spriedumu par izmaksājamā uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu līdz valsts noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem.

Pašlaik ar uzturlīdzekļiem tiek nodrošināti 12 122 bērni, tā atvieglojot rūpes par bērnu uzturēšanu 9097 vecākiem, to skaitā arī 132 tēviem, kuri vieni paši uzņēmušies rūpes par bērnu audzināšanu un materiālo aprūpi.

Oktobrī vēl 33 lietās fonda administrācija pieņēmusi lēmumu izbeigt uzturlīdzekļu izmaksu, jo parādnieki izteikuši vēlmi turpmāk paši nodrošināt savus bērnus ar materiālajiem līdzekļiem. Kopā fonda administrācijas darbības laikā jau 252 parādnieki uzsākuši paši maksāt bērniem uzturlīdzekļus.

“Lai gan fonda administrācijas Piedziņas nodaļas tika izveidota ar mērķi palielināt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksāto uzturlīdzekļu atgūšanas efektivitāti, tā, lai arī piespiedu kārtā, tomēr cēlusi arī cilvēku atbildības līmeni pret saviem bērniem, kuru iepriekš, acīmredzami, bezatbildīgie vecāki uzskatījuši par nesvarīgu pienākumu”, uzskata fonda administrācijas direktors Līcītis. Līdz oktobra beigām parādnieki, kuri iepriekš tika atzīti par maksātnespējīgiem, valstij atmaksājuši jau vairāk nekā 63 tūkstošus latu, no tiem oktobra mēnesī - 16 299 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!