Foto: Edijs Pālens
Par 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem apsūdzības celtas 65 personām, bet vēl deviņas nodotas prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai, portālam "Delfi" pastāstīja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Vasks norādīja, ka 10 dienu laikā prokuratūra lems par šo personu saukšanu pie kriminālatbildības. Savukārt divām personām ar tiesas lēmumu nozīmēta piespiedu ārstēšanās, un tāpēc šos cilvēkus pie kriminālatbildības nesauks. Savukārt vēl trīs 13.janvāra grautiņu dalībniekus meklē.

Visas personas ir apsūdzētas par tādu masu nekārtību organizēšanu, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, vai par aktīvu piedalīšanos tajās. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Juridiskās un fiziskās personas iesniegušas pieteikumus par 140 000 latu lieliem zaudējumiem, bet atsevišķas fiziskās personas pieteikušas morālā kaitējuma kompensāciju 39 000 latu apmērā.

Jau ziņots, ka 2009.gada 13.janvārī pēc sankcionēta mītiņa izvērtās neplānotas protesta akcijas, cilvēki mēģināja ielauzties Saeimas ēkā un protesti pusstundas laikā pārauga grautiņos. Vairāki cilvēki tika ievainoti, vairākiem izvirzīja apsūdzību par dalību masu nekārtībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!