Foto: stock.xchng
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Daugavpils prokuratūrai šā gada janvārī sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas (VDzTI) amatpersonu par 8000 latu kukuļa pieprasīšanu saistībā ar kādas akciju sabiedrības izmantoto lokomotīvju atbilstību tehniskajām un drošības prasībām.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2010.gada nogalē veiktās pārbaudes rezultātā VDzTI vecākais inspektors konstatēja vairākus pārkāpumus un trūkumus komercuzņēmuma lietošanā esošo lokomotīvju ekspluatācijā, uzdodot tos novērst konkrētā termiņā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka ar citas personas starpniecību VDzTI amatpersona no komercuzņēmuma pārstāvja pieprasīja kukuli 8000 latu apmērā, lai nodrošinātu šim uzņēmumam labvēlīgu lēmumu bez nepieciešamo remontdarbu veikšanas pilnā apjomā, informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

VDzTI amatpersonu un kukuļošanas starpnieku KNAB darbinieki aizturēja pēc pieprasītā kukuļa pirmās daļas saņemšanas.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības VDzTI amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas un starpnieku par starpniecību kukuļošanā pēc KL 322.panta 1.daļas.

Saskaņā ar KL 320.panta 3.daļu vainīgo personu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt KL 322.panta 1.daļā paredzētās soda sankcijas ir brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Jau ziņots, ka KNAB saņēmis informāciju no Satiksmes ministrijas, ka minētā amatpersona šā gada 1.februārī ir uzrakstījusi atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!