Foto: PantherMedia/Scanpix
Vidzemes rajona tiesa apstiprinājusi vienošanos par sodu, ar kuru kādam vīrietim, kurš sēdies pie stūres laikā, kad viņam autovadīšanas tiesību liegums, piespriestas 160 piespiedu darba stundas un iepriekš noteiktā papildsoda neizciestā daļa.

Publiski pieejamais anonimizētais tiesas spriedums liecina, ka krimināllietā kāds vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 312. panta 2. daļas. Proti, par izvairīšanos no brīvības atņemšanas vai tiesību ierobežošanas soda izciešanas.

Tiesa konstatējusi, ka apsūdzētais izvairījās no tiesību ierobežošanas soda izciešanas. 28.oktobrī ap pulksten 10.50 jeb laikā, kad viņam ar Vidzemes rajona tiesas 2018. gada 14. septembra spriedumu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, un apzinoties, ka viņam nav likumā noteiktajā kārtībā iegūtu transportlīdzekļa vadīšanas tiesību, vadījis automašīnu.

Pirmstiesas procesā, 6. novembrī, prokurore un apsūdzētais noslēguši vienošanos par vainas atzīšanu un piemērojamo sodu. Ņemot vērā noziedzīgā nodarījuma raksturu, apsūdzētā personību, prokurore lūdza apstiprināt noslēgto vienošanos un apsūdzēto par autovadīšanu tiesību lieguma laikā sodīt ar piespiedu darbu uz 160 stundām. Bet galīgo sodu, saskaņā ar Krimināllikumu, noteikt, pilnīgi pievienojot sodu, kas nav izciests pēc Vidzemes rajona tiesas 2018. gada 14. septembra sprieduma.

Apsūdzētais parakstījis noslēgto vienošanos, piekrītot viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomamun juridiskajai kvalifikācijai, pilnībā atzinis savu vainu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, kā arī norādījis, ka vēlas noslēgt vienošanos par vainas atzīšanu un sodu līdz tiesas izmeklēšanas uzsākšanai. Apsūdzētais piekritis prokurores lūgtajam soda veidam un mēram, kā arī norādījis, ka viņam saprotamas noslēgtās vienošanās sekas.

Spriedums liecina, ka apsūdzētais iepriekš vienu reizes sodīts. Proti, ar Vidzemes rajona tiesas 2018.gada 14. septembra spriedumu pēc Krimināllikuma 262. panta 1. daļas ar piespiedu darbu uz 80 stundām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz gadu sešiem mēnešiem. Piespiedu darbu apsūdzētais atstrādājis 2018. gada 16. novembrī. Pēdējā gadalaikā nav bijis administratīvi sodīts.

Lietā konstatēts un vienošanās protokolā norādīts, ka par apsūdzētā atbildību mīkstinošo apstākli atzīstams tas, ka viņš vaļsirdīgi atzinis savu vainu un nožēlojis izdarīto. Savukārt atbildību pastiprinošie apstākļi netika konstatēti.

Pārbaudījusi vienošanās protokolu un iepazinusies ar lietas materiāliem, tiesa secina, ka vienošanās noslēgta Kriminālprocesa likuma noteiktā kārtībā un nav pieļauts Krimināllikuma normu pārkāpums. Tiesai nerodas šaubas par apsūdzētā vainu.

Tāpat tiesa atzinusi, ka prokurore pamatoti saskaņā ar Krimināllikumā noteikto lūdza psūdzētajam šajā spriedumā noteiktajam sodam pilnīgi pievienot neizciesto papildsodu pēc Vidzemes rajona tiesas 2018. gada 14. septembra sprieduma, jo apsūdzētais šo noziedzīgo nodarījumu ir izdarījis pēc minētā sprieduma un laikā, kad nav izcietis papildsodu.

Tiesa nosprieda apsūdzēto atzīt par vainīgu pēc Krimināllikuma 312. panta 2. daļas un, apstiprinot starp prokuroru un apsūdzēto noslēgto vienošanos, sodīt ar piespiedu darbu uz 160 stundām. Tāpat lemts pilnībā pievienot neizciestā papildsoda daļu - transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu uz trīs mēnešiem un 26 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!