Par kriminālo aprindu pārstāvja Andreja Balmasova slepkavību Rīgas apgabaltiesa šodien diviem tiesājamajiem - Andrim Tidriķim un Aleksejam Buganovam - piesprieda 10 gadu cietumsodu.
Spriedums abiem tiesājamajiem pēc 10 gadu cietumsoda izciešanas nosaka policijas kontroli uz vienu gadu, kā arī mantas konfiskāciju. Abiem vīriešiem noteikts liegums divus gadus pēc iznākšanas brīvībā iegādāties, glabāt un nēsāt ieročus, sprāgstvielas un munīciju.

Tiesa par labu cietušajai personai nolēma no Tidriķa un Buganova piedzīt 3 380 latus.

Savukārt trešajam šajā lietā tiesājamajam Vitālijam Nosenko tiesa piesprieda divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, brīvības atņemšanu uzsākot daļēji slēgtā cietumā.

Prokurors Aldis Pundurs pēc tiesas sprieduma pasludināšanas žurnālistiem pauda viedokli, ka spriedumā izklāstītā faktu analīze bijusi laba, taču piespriestie sodi ir nedaudz par mazu. Pēc Pundura domām, Tidriķim vajadzēja "pāris gadiņus klāt", jo viņš bija slepkavības izpildītājs.

Pundurs lūdza tiesu Tidriķim piespriest brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, Buganovam - uz 13 gadiem, Nosenko - uz četriem gadiem. Pagaidām Pundurs vēl nevarēja pateikt, vai spriedumu pārsūdzēs, jo tas viņam vēl sīkāk jāanalizē. Šajā lietā procesuālā aizsardzība piemērota Nosenko un diviem lieciniekiem, tādēļ lieta tika izskatīta slēgtā tiesas sēdē.

Visi trīs apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 10.punkta - par slepkavību personu grupā, pēc KL 233.panta 3.daļas - par ieroču nelegālu glabāšanu un nēsāšanu, kā arī pēc KL 185.panta 2.daļas - par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu.

Balmasova slepkavībā apsūdzētie tika aizturēti 2002.gada aprīlī un maija sākumā. Šajā lietā apcietinātie jau agrāk nokļuvuši Kriminālpolicijas darbinieku redzeslokā saistībā ar dažādiem noziegumiem.

Neilgi pēc šo personu aizturēšanas vairāki avoti tiesībsargājošajās instancēs pieļāva, ka tieši šī aizturēto grupa izpildījusi tā dēvētās pirmdienas slepkavības - Balmasova nogalināšanu 2001.gada 2.jūlijā, uzņēmēja Andreja Borovika slepkavību 2001.gada 1.oktobrī, Rīgas apgabaltiesas tiesneša Jāņa Laukrozes nogalināšanu 2001.gada 15.oktobrī, kriminālajās aprindās pazīstamā Vasilija Jeļisejeva slepkavību 2001.gada 3.decembrī un uzņēmēja Eduarda Baburga slepkavību 2002.gada 28.janvārī.

Visas šīs slepkavības notikušas pirmdienā, kas, iespējams, liecina par noziedzīgās grupas "rokrakstu". Viens no argumentiem par labu šai versijai bijis tas, ka līdz ar grupas aizturēšanu "pirmdienas slepkavību" ķēde ir apstājusies.

Kā ziņots, kriminālajās aprindās pazīstamais Balmasovs ar iesauku Surgut tika nogalināts ar vairākiem šāvieniem ķermenī un galvā 2001.gada 2.jūlijā taksofona kabīnē Rīgā, Ulbrokas ielā. Saskaņā ar policijas versiju Balmasova slepkavība ir saistīta ar kriminālo aprindu savstarpējo rēķinu kārtošanu. 2001.gada 28.maijā notika uzbrukums nogalinātā jaunākajam brālim Mihailam Balmasovam, taču šo uzbrukumu policija nesaista ar "pirmdienas slepkavībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!