Foto: DELFI
Militārā policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 11 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonām par valsts finanšu līdzekļu sistemātisku izkrāpšanu, izmantojot viltotus komandējuma attaisnojuma dokumentus, tādā veidā iegūstot tiesības neatmaksāt piešķirtos komandējuma līdzekļus.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā informēja, ka Militārās policijas Izmeklēšanas dienesta lietvedībā joprojām turpinās izmeklēšana vairākos kriminālprocesos pret NBS amatpersonām par analogiem likumpārkāpumiem, taču patlaban Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai ir nosūtīti 11 kriminālprocesi ar ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret konkrētām bruņoto spēku amatpersonām.

Savukārt vairākas bruņoto spēku amatpersonas ir atzītas par aizdomās turētām personām, jo pierādījumu kopums devis pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, bet citām amatpersonām kriminālprocesos statuss ir personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

Vairākas bruņoto spēku amatpersonas ir atzinušas un nožēlojušas savu vainu nodarījumā, kā arī labprātīgi atlīdzinājušas vai turpina atlīdzināt bruņoto spēku budžetam radītos zaudējumus.

Vienas bruņoto spēku amatpersonas izkrāptie naudas līdzekļi ir atkarīgi no komandējumu skaita, bet atsevišķos gadījumos tie sasniedz 6000 līdz 7000 latu.

Patlaban kriminālprocesos tiek veiktas procesuālās darbības, tāpēc plašāki komentāri netiks sniegti.

Vēl 2008.gadā bruņotie spēki pēc savas iniciatīvas sāka iekšējo dienesta izmeklēšanu, kurā apstiprinājās fakti par komandējuma dokumentu viltošanu. Saskatot noziedzīga nodarījuma pazīmes, dienesta izmeklēšanas materiāli tika nodoti Militārajā policijā, kura savukārt sāka kriminālprocesu par viltotu dokumentu izmantošanu.

Bruņoto spēku vadība nosoda šāda veida amatpersonu pārkāpumus un uzsver, ka, veicot preventīvos pasākumus, ir konstatējusi komandējumu dokumentu viltošanu, kā arī darījusi visu iespējamo, lai līdzīgi pārkāpumi neatkārtotos.

Vairākām bruņoto spēku amatpersonām šajā lietā ir bijuši piemēroti vai tiek piemēroti drošības līdzekļi, un viņām ir izskaidroti visi tie ierobežojumi, ko paredz tām piemērotie drošības līdzekļi. Vienlaikus bruņotie spēki uzsver, ka tie neietekmē ne šo amatpersonu, ne bruņoto spēku darbību un spējas veikt noteiktos uzdevumus, kuri, neskatoties uz sāktajiem kriminālprocesiem, tiek veikti ļoti profesionāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!